12. februar 2015.12. feb 2015.
PISMA ČITALACA

O SEPTIČKIM JAMAMA

Poljoprivreda jeste veći proizvođač svih nutrijenata nego naselja, to treba da znamo! Ali ne možemo sa takvom sigurnošću tvrditi da je intenzivna poljoprivredna proizvodnja glavni izvor i uzročnik novonastale situacije u Crnoj Bari! Merenja-analiza vode je vršena samo u domaćinstvima, treba uraditi analizu bliže i dalje od naseljenih mesta, poznavajući pri tome pravac kretanja podzemnih voda. I tek tada možemo da razdvojimo uticaje i sa sigurnošću kažemo ko je uzročnik!
Postojeći problemi kod nas su sledeći: da je većina septičkih jama u opštini Bogatić pa i u Srbiji nepropusna, da su bunari pretvoreni u septičke jame, da nema nadzora nad izgrađenim jamama, naročito u ruralnim područjima. Većina otpadnih voda iz septičkih jama ne bi smela da se ispušta u kanalizacione mreže bez prethodnog predtretmana, a da ne govorimo o direktnom ispuštanju njihovog sadržaja u reke, potoke, što se na žalost kod nas često može videti!
Neophodno je usvojiti određene norme kojima će se obezbediti da neke otpadne vode, ne bi smele da se upuštaju u septičke jame bez prethodnog predtretmana (otpadne vode od prerade mleke, mesa, pranja sudova, kiselina, masti, ulja). Potrebno nam je da obezbedimo tretman otpadnih voda koja su van domašaja kanalizacionog sistema i postrojenja za tretman otpadnih voda.
Moguće rešenje: Bioremedijacija, tj primena mikroorganizama koji već postoje u otpadnim vodama, koji se selekcionišu, umnožavaju i prirodnim razlaganjem vrše prečišćavanje otpadnih voda. Neke od tehnika bioremedijacije su: fitoremedijacija, bioreaktori, pravljenje đubriva. Primenjuju se na mestu nastanka zagađenja ili na nekom drugom mestu.
Neophodno je rešiti ispuštanje sanitarnih otpadnih voda iz domaćinstava i malih privrednih objekata naročito u područjima gde kanalizacioni sistem nije dostupan, kao što je slučaj i kod nas u opštini Bogatić. Sanitarna otpadna voda se prečišćava lokalno, korišćenjem ekosistema zemljišta da prečisti prethodno tretiranu vodu (mikroorganizmima), a ne izgrađuju se skupi, komplikovani, centralizovani sistemi za prečišćavanje otpadnih voda. Obrada otpadnih voda seoskih domaćinstava sa stočarskih farmi treba da budu posebno tretirane. Postoje u tehničkom smislu tipske septičke jame već napravljene od određenih materijala koje obezbeđuju dovoljno vremena da se čvrste materije iz otpadnih voda talože, a masti i ulja izdvoje na površini. Taložive čvrste materije organskog tipa, se procesom hidrolize razgrađuju i prelaze u tečnu fazu, što je dobra podloga za mikrobiološki svet podzemlja da se razgradi.
Više septičkih jama novog tipa mogu biti povezane sa manjim postrojenjem za preradu na jednom mestu. Vrlo je važno obezbediti da se ne zagađuju ležišta izdanskih podzemnih voda. Seoska domaćinstva i prigradska naselja, praktično su van komunalnih sistema za prečišćavanje otpadnih voda, van kontrole nadležnih organa i van podrške društva. Ovakvi sistemi, fleksibilni sistemi, alternativni sistemi mogli bi da budu jedno od rešenja do kojeg će se lakše doći da bi se sprečilo zagađivanje vode i zemljišta.
Aleksandar Firaunović, Uzveće

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa