12. februar 2015.12. feb 2015.
ODRŽANO DRUGO STRUČNO PREDAVANjE U ORGANIZACIJI PČELARSKOG UDRUŽENjA „CER“

PREVENTIVA, A NE LEČENjE

U prepunoj sali Centra za stručno usavršavanje na Letnjikovcu u nedelju na Sretenje članovi Pčelarskog udruženja „Cer“ imali su priliku da čuju predavanje prof. dr Zorana Stanimirovića i njegovih kolega dr Uroša Glavinića i dr Branislava Veinovića.
Eminentni stručnjak, a ujedno i nosilac projekta „50 predavanja po celoj Srbiji“ govorio je o bolestima pčela, prevenciji, kao i o sezonskim radovima koji su neizostavni deo svakog pčelara.
- Tema ovog seminara je izimljavanje i klinički pregled pčelinjih zajednica. Ovo je period kada se priroda budi i kada treba pristupiti prvim prolećnim pregledima, pratiti situaciju i preduzeti adekvatne mere. Sada je najzgodnije da pčelari to čuju i da ih podsetim šta bi trebalo da odrade od praktičnih poslova. Takođe je bilo reči i o prevenciji u koju pčelari malo ulažu jer retko ko će rado dati dinar za preventivu, ali zato neće žaliti dinara na lečenje. Zato treba okrenuti, da idemo na preventivu, a ne na lečenje - naglasio je prof. dr Stanimirović koji je ovom prilikom akcenat stavio na dobru pčelarsku praksu, ali bio i otvoren za sva pitanja koja su učesnici seminara želeli da mu postave.
Odzivom zainteresovanih pčelara bio je zadovoljan i predsednik PU „Cer“ Željko Mijatović.
- Drago mi je što istu salu punimo već drugi put, a na seminarima nam gostuju neka od najvećih imena iz sveta pčelarstva. Broj naših članova se povećava, što nam i jeste jedan od ciljeva, kao i to da unapredimo i podržimo bavljenje ovom delatnošću u regionu. U planu nam je poseta Sajmu pčelarstva u Beogradu, 28. februara, tako da ovom prilikom pozivam sve zainteresovane da nam se pridruže - dodao je Mijatović.
O. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa