12. februar 2015.12. feb 2015.
PODSTICAJI U POLjOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU

PRAVOVREMENA REGISTRACIJA

Podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju poslednjih godina pokazali su se kao jedan od oslonaca poljoprivrednim proizvođačima u njihovim naporima da održe poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji. Osnovni uslov za ostvarivanje prava na podsticaje je pravovremena registracija, odnosno obnova registracije komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva. Rok za podnošenje potrebne dokumentacije područnoj jedinici Uprave za trezor prema prebivalištu nosioca gazdinstva je od 1. 2. do 31. 3. ove godine. Vrste, način korišćenja, uslove za ostvarivanje prava i minimalne iznose podsticaja definiše Zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a obim sredstava, vrstu i maksimalni iznos po vrsti podsticaja definiše Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju na godišnjem nivou, ističu u Poljoprivrdnoj savetodavnoj i stručnoj službi Šabac.
- Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju između ostalog definisano je nekoliko vrsta podsticaja. Premija za mleko u minimalnom iznosu od 7 dinara po litri proizvedenog mleka za minimum 3.000 litara predatog mleka, a za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi minimum je 1.500 litara. Na našem području to se odnosi na mesta opštine Bogatić. Zahtev i Izjava pravnog lica podnose se kvartalno u sledećim rokovima: za mleko proizvedeno u prvom kvartalu potrebna dokumentacija se podnosi od 1. 4. do 15. 4., za drugi kvartal od 1. 7. do 15. 7., za treći kvartal od 1. 10. do 5. 10. i za četvrti kvartal od 1. 1. do 15. 1. naredne godine. Podnošenje navedene dokumentacije Upravi za agrarna plaćanja poljoprivrednici mogu da podnose direktno ili indirektno preko mlekara ““ kaže dipl. inž. stočarstva Marina Gačić.
Osnovni podsticaji u biljnoj proizvodnji u minimalnom iznosu od 6.000 dinara po hektaru za najviše 20 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, s tim da ovoj vrsti podsticaja ne podleže zemljište u državnoj svojini uzeto u zakup ili korišćenje. Zahtevi se podnose Upravi za trezor od 1. maja do 30. juna.
- Kada su u pitanju podsticaji u stočarstvu prema pomenutom Zakonu regulisani su u deset kategorija i to za kvalitetne priplodne mlečene krave u minimalnom iznosu od 20.000 dinara po grlu. Zahtev i potrebna dokumentacija se podnosi od 20. 5. do 15. 7., kao i od 1. 1. do 31. 1. naredne godine po uslovima koje propisuju zakon i pravilnik. Za kvalitetne priplodne tovne krave minimalni iznos 20.000 dinara po grlu, krave dojilje 20.000 din/grlo, kvalitetne priplodne ovce i koze 7.000 din/grlo, kvalitetne priplodne krmače, 5.000 din/grlo. Za tov junadi, koji iznosi 10.000 din/grlo, trenutno se čeka izmena pravilnika. Za tov jagnjadi, 2.000 din/grlo, zahtev se podnosi do 31. 12. Tov jaradi, minimalno 1.000 din. po grlu, i to minimalno 5 grla po zahtevu, prosečne mase ispod 30 kilograma. Za tov svinja, 1.000 din/grlo, zahtev se podnosi do 31. 12. Za košnice pčela, 500 dinara po košnici, zahtev se podnosi od 15. 4. do 31. 5. tekuće godine i to samo jednom u toku godine. Živinarstvo (roditeljske kokoške teški tip-60, laki tip-100 i ćurke, 300 din/grlo) i ribarstvo (kval. pripl. matice pastrmke 300 din. i šarana 500 din/kom. i konzum 7 dinara po kilogramu) ““ navodi Gačićeva.
Zakonom o podsticajima obuhvaćeni su i regresi za gorivo u iznosu od 50 dinara po litri uz maksimum 3.000 dinara po hektaru. Zahtevi se podnose samo jednom u toku godine Upravi za trezor i to od 5. 5. do 20. 11. , a računi važe od 1. 1. do 15. 11. Regres za đubrivo u iznosu od 10 dinara po kilogramu, a maksimalno 3.000 dinara po hektaru. Zahtevi se podnose samo jednom u toku godine Upravi za trezor i to od 5. 5. do 20. 11. tekuće godine, a računi važe od 1. 1. do 15. 11. Regresi za premiju osiguranja za useve i plodove, životinje, višegodišnje zasade i rasadnike iznosi 40% od premije osiguranja. Zahtevi se podnose od 15. juna do 31. oktobra Upravi za trezor. Osigurani period je od 1. 11. prethodne do 31. 10. tekuće godine. Regres se može ostvariti za najviše 20 hektara obradivog zemljišta. Regresi za troškove skladištenja u javnim skladištima iznose 40% od troškova skladištenja. Zahtevi sa pratećom dokumentacijom se podnose Upravi za trezor od 15. 7. do 30. 11. tekuće godine. Kreditna podrška - za kratkoročne i dugoročne kredite zahtev se podnosi banci do 1. 11.
Investicije u poljoprivrednu proizvodnju odnose se na podsticanje podizanja novih višegodišnjih zasada voćaka, vinove loze i hmelja (zahtevi i prateća dokumentacija se podnose do 31. 8.) i podršku za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje (zahtev sa pratećom dokumentacijom se podnosi 1. 5. do 15. 10. tekuće godine, a iznos podsticaja je 40 do 50 odsto od vrednosti investicije bez PDV).
Podsticaji za unapređenje ruralne ekonomije odnose se na unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima (konkurs se donosi godišnje) i ekonomske aktivnosti u smislu dodavanja vrednosti poljoprivrednim proizvodima, kao i uvođenje i sertifikaciju sistema bezbednosti i kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla u iznosu od 30 do 45 odsto od vrednosti pojedine vrste mere ruralnog razvoja.
Pored pomenutih podsticaja postoji još nekoliko vrsta mera koje se odnose na oblast organske proizvodnje, zatim očuvanje biljnih i životinjskih genetičkih resursa i drugo. Za detaljnije informacija u vezi uslova, načina i eventualnih izmena u vezi ostvarivanja prava na navedene podsticaje, poljoprivredni proizvođači mogu se obratiti savetodavcima u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Šabac.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa