12. februar 2015.12. feb 2015.
POVODOM NACIONALNOG DANA BORBE PROTIV PUŠENjA U SREDNjOJ ŠKOLI ODRŽANA TRIBINA

SVAKA CIGARETA SMETA

Na inicijativu đačkog parlamenta prošle srede je u Srednjoj školi u Koceljevi, u organizaciji Doma zdravlja, održan javni čas pod sloganom “Svaka cigareta smeta“.
- Ovom času su prisustvovali svi učenici naše škole kao i profesori. Mislim da je edukacija na ovu, kao i slične teme, neophodna i da je ovaj čas pomogao učenicima da nauče dosta o posledicama poroka, ove loše navike, da nauče zapravo koliko pušenje smeta i koliko negativno utiče na zdravlje čoveka kao i na pasivnog pušača - rekla je predsednik đačkog parlamenta i učenica trećeg razreda ekonomske struke Marija Rakić.
Prema njenim rečima cigarete su nažalost i dalje popularne među mladima.
- Verovatno je krivac za to radoznali, tinejdžerski period života, potreba da se u tom dobu sve proba. Ipak, čini se da cigarete nisu više ni u onoj meri u kojoj su to možda bile ranijih decenija - objašnjava ova učenica.
Odlična saradnja nastavničkog veća i đačkog parlamenta
Koceljevačka Srednja škola već godinama u nazad neguje poseban odnos između učenika i profesora. Naime, velika pažnja se poklanja međusobnoj saradnji, razgovoru, uvažavanju potreba kako samih đaka tako i zaposlenih u ovoj obrazovnoj ustanovi.
Kako kaže Marija Rakić đački parlament ove srednje škole nailazi na potpunu saradnju i razumevanje od strane profesora.
- Dobijamo neophodnu podršku, usvajaju se naši predlozi, sugestije, đački parlament je veoma aktivan a to svakako ne bi mogao da bude da profesori nemaju sluha za nas - smatra Rakićeva.
Profesor ekonomske grupe predmeta i koordinator između Đačkog parlamenta i Nastavničkog veća Marijana Bajić ocenjuje da je saradnja učenika i profesora izuzetno kvalitetna.
- Pokušavamo da čujemo sva mišljenja, predloge, sugestije, pohvale ali i kritike đačkog parlamenta, da čujemo i pravac u kojem bi učenici želeli da se nastavi i onaj obavezni deo ali i onaj drugi, neobavezni, fakultativni deo rada naše škole. Mislim da je saradnja u tom smislu odlična, da ih kao profesori čujemo i dosta toga usvojimo - izjavila je Bajićeva.
U ovoj školi se kroz saradnju neguje i projektna aktivnost.
- Uspeli smo da zajedno sa učenicima učestvujemo i u određenim projektima koje je finansiralo Ministarstvo omladine i sporta. Uradili smo jedan divan projekat na ulepšavanju izgleda školskog dvorišta. Radimo zajedno već nekoliko godina i na školskim novinama koje se zovu “Srednjoškolac“ i rekla bih uspešno. Pokušavamo da modernizujemo naš rad u meri u kojoj je to maksimalno moguće i koliko to finansije dozvoljavaju. Ono što se već duži vremenski period praktikuje na nivou škole jeste izvođenje javnih i uglednih časova. Teme su raznorazne, oblasti su široke, poseta i zainteresovanost i učenika i kolega je zaista velika. Smatram da đaci lakše usvajaju nova znanja ako im se gradivo predstavi na jedan inovativan način. U tom pravcu ćemo nastaviti i dalje - rekla je profesor Bajić.
U ovoj ustanovi smatraju da nije teško pratiti potrebe učenika ako postoji volja i želja da se mladi čuju i razumeju i veruju da u tome uspevaju, te da su zaposleni u koceljevačkoj srednjoj školi spremni i sposobni da čuju i izlaze u susret zahtevima i potrebama svojih đaka kako bi dostigli zajednički cilj, kvalitetno obrazovanje.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa