12. februar 2015.12. feb 2015.
OPŠTINA VLADIMIRCI: SELO PROVO

U PROVU JAVNA ČESMA

Agilni profesor od ugleda Krstivoje Rašković bije bitku da se selo Provo koje se uz Savu naslanja obalom u dužini od 18 kilometara, ali je bez zdrave pijaće vode, a ona iz seoskih bunara je blago rečeno sumnjiv, kaže Rašković.
- Mali je broj domaćinstava koji je izvršio pregled kvaliteta vode u Zavodu za javno zdravlje, a rezultati su što se tiče biohemijske ispravnosti nezadovoljavajuća. I pregled vode u školi je kontinuiran kao i u zdravstvenoj stanici, ali je takođe nekvalitetna pa je sanitarni inspektor u više navrata donosio rešenja o zabrani upotrebe vode za piće pa čak i u tehničke svrhe, zabrinut je Rašković.
Uz brojne ugostiteljske objekte i pekare to je dodatni razlog za brigu.
- Zbog kvaliteta vode veliki je broj bubrežnih bolesnika, od kojih su neki u poodmakloj fazi-višegodišnjoj dijagnozi na nefrološkom odeljenju Opšte bolnice u Šapcu. Dom zdravlja u Vladimircima se u više navrata obraćao instancama Mačvanskog okruga za pomoć u prevazilaženju problema, ali sve je ostajalo na tome. Postoji ideja da se južni krak šabačkog vodovoda preko sela Orašac, Mrđenovac i Dragojevac dovede i do sela Zvezd i Provo, ali tek kao nada, referiše Rašković.
Vodovod opštine Vladimirci je malog kapaciteta, i trebala bi velika ulaganja i novi bunari da bi snabdevao i Provo što je teško izvodljivo.
- Ipak rešenje se nazire zahvaljujući Direkciji za građevinsko zemljište i Direkciji za poljoprivredu, kada to vremenski uslovi dozvole, počeće se sa izradom bušotine koja će činiti osnovu za izradu savremene javne česme u selu. Ovu investiciju podržava i crkvena opština Provo, tako što će ustupiti prostor za izgradnju ovog objekta koji bi ublažio probleme žitelja Prova, najavljuje skoro rešenje snabdevanja pijaćom vodom sela koje se ponavljamo oslanja o reku, a nema zdrave vode za piće velikog broja stanovnika.
S.K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa