12. februar 2015.12. feb 2015.
PREDUZETNICI OPŠTINE BOGATIĆ OBELEŽILI SLAVU

UDRUŽIVANjEM DO NOVIH TRŽIŠTA

Za manje od 48 časova prikupljeno 850.000 dinara humanitarne pomoći poplavljenima. Ideja stara 83 godine
Mačvanski preduzetnici okupljeni u Opštem udruženju, obeležili su prošle nedelje svoju slavu. Lomljenje slavskog kolača, bilo je u prostorijama Udruženja, a prigodna svečanost u velikoj sali Borović u Bogatiću.
Slava je bila i prilika za podsećanje na prethodne aktivnosti ali i utvrđivanje smernica za dalji rad. Vraćanjem u istoriju ispostavilo se da je ovo jedno od najstarijih udruženja u Mačvi, gde su kako je u tim starim zapisnicima upisano preduzetnici opštine Bogatić imali viziju udruživanja u cilju rešavanja zajedničkih problema i uzajamne pomoći. Naime, pronađeni su zapisnici sa sastanaka članova Udruženja, vođeni od januara 1932. godine do decembra 1937.
I novi članovi Udruženja slažu se u oceni da treba da nastave aktivnosti, prilagođeno vremenu i uslovima. Cilj postojanja, danas je olakšavanje rešavanja problema i veći uticaj na probirljivo tržište, ovo naše, koga ocenjuju kao malo i siromašno. Naravno, ističu u Udruženju, svesni su uticaja politike u kreiranju okruženja i uslova poslovanja ali nemaju želju da se u sve to mešaju, jer zaključuju to nikome neće doneti dobro. Zastupaće interese Udruženja, sugerisati odluke i rešenja, u cilju stvaranja boljih uslova privređivanja, bez štete po interese države.
- Prvi primer udruživanja i saradnje u ovim teškim vremenima videli smo za vreme majskih poplava, prošle godine. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo svima koji su u skladu sa svojim mogućnostima u rekordnom roku podržali ovu akciju. Uz nesebičnu pomoć preduzetnika, a u organizaciji Udruženja, za manje od 48 časova prikupljeno je 850.000 dinara humanitarne pomoći. Među prvima smo ušli u Krupanj i dostavili pomoć najugroženijima, kaže Zoran Mijatović, novi predsednik Opšteg udruženja preduzetnika opštine Bogatić.
On naglašava da su svesni situacije u kojoj su se našli i ne postoji preduzetnik koji se može pohvaliti očekivanim uspehom. Ističe da u opštini Bogatić više ne postoji ni jedno malo preduzeće po sadašnjim standardima. Postoje samo, po njegovom saznanju mikropreduzeća i samostalne delatnosti.
Zbog svega pomenutog, smatraju u Udruženju da jedni drugima ne mogu biti konkurencija, a izlazak iz nezavidne situacije vide u udruživanju i traženju novih tržišta, koja žele da plate njihove proizvode.
U tome i vide jedan od svojih osnovnih zadataka. Sastoji se u sajamskom predstavljanju.
Redovni smo članovi Privredne komore u Valjevu i već imamo poziv za učešće na tradicionalnom sajmu, koji će se tamo održati, početkom aprila. Prijavljivanje za učešće i članstvo je otvoreno, a već imamo prijave naših kolega “Saša“, rasadnik i metalaca “Silomiks“ iz Dublja i “Radovanović“ iz Bogatića.
Ako budemo mogli, otićićemo i do najvećeg evropskog sajma u Minhenu i videti kako to uspešniji od nas rade, jer mislimo da od njih možemo nešto naučiti. Pratićemo sve fondove, domaće i evropske, koji mogu ponuditi podsticajna sredstva za proizvodnju i usluge i o tome blagovremeno obaveštavati, dodao je Mijatović, zahvaljujući opštinskim vlastima na saradnji i pomoći.
Ovom prilikom obavestio je da će pokušati da pomognu i u agroproizvodnji. Svi proizvođači koji imaju registrovana domaćinstva mogu dobiti šire informacije o ovom poslu u prostorijama Udruženja, čija su vrata, naglasio je predsednik Udruženja, uvek otvorena.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa