12. februar 2015.12. feb 2015.
PROMOCIJA KNjIGE

SRPSKO NARODNO JEVANĐELjE

Na praznik Sretenja Gospodnjeg, u punoj sali Šabačkog pozorišta, predstavljena je knjiga “Srpsko narodno jevanđelje“ Njegovog Preosveštenstva episkopa šabačkog gospodina Lavrentija. O knjizi, koja je zbornik prikaza epskih pesama i vladici, koga poznaje još od vremena svog đakovanja u Bogosloviji u manastiru Krka, govorio je dr Ljubomir Ranković:
- Vladika Lavrentije nam je čitao narodne pesme na časovima srpskog jezika, uvek napominjući njihov značaj za očuvanje vere porobljenog srpskog naroda.
Prema rečima protođakona, vladika šabački je “u svojim knjigama Tragovi u pesku i Rukoveti sa njive Gospodnje, pokazao veliki književni dar, koji je ostao zapostavljen zbog truda na njivi Gospodnjoj“.
Duhovno-književno veče je, pojanjem uz gusle, upotpunio Anastasije Radović, freskopisac i pesnik iz Podgorice.
Na posletku, a po blagoslovu duhovnog oca eparhije, prisutnima je poklonjen po jedan primerak knjige.
“Nigde srpski narod nije tako iskreno i duboko izrazio svoju dušu i izlio svoja osećanja, kao u ovoj pesmi. Osim toga, njome je opevao i ovekovečio junake i značajne događaje iz burne, tragične, ali svetle prošlosti.
Kroz pesmu je naš narod čuvao i zakone svoje vere i morala, jer se kod nas Biblija malo čitala zbog slabe pismenosti. Ona se tumačila u crkvi, a kod kuće ““ pesma. Ona je, davno pre pisanih knjiga, vaspitavala srpski naraštaj, da treba bojati se Boga, živeti časno i pošteno, da je bolje izgubiti glavu, nego svoju ogrešiti dušu.“
(Iz predgovora episkopa Lavrentija)
M.F.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa