12. februar 2015.12. feb 2015.
IZMEĐU REDOVA

MEČKA VIDELA SENKU

I na ovogodišnje Sretenje mi Srbi obeležili smo dan savremene državnosti. A što li nam često deluje da do tog stadijuma još nismo došli.
Istoričari su nas i ovog puta podsećali da još davno kad je kod nas u Srbiji stvaran prvi Ustav, pola Evrope nije imalo tako nešto. Pa to ne treba da pričaju nama, mi to, verovatno, znamo. A možda i ne.
E, a mi smo to istorijsko podsećanje, a sadašnji praznik, iskoristili, razume se, da ne radimo. Tako se više pamti. Tradicija. Pa još kad je i produženi vikend, i haj.
Po predanju ako na Sretenje mečka izađe iz pećine i vidi svoju senku, vratiće se u zimovnik a zima će potrajati još pet, šest nedelja. Predanje doduše ne veli šta se dešava sa onim silnim našim međedima koji lenstvuju i leti i zimi i niko im na senku ne sme stati.
Ovih dana kada se za nekadašnju šabačku hemijsku pa još i industriju “Zorku“, kaže “Ono naše što nekada bejaše“, Šapčani se sa setom sećaju tih dana i godina kada se iz njenih odžaka dimilo a po gradu kašljalo. Eh, vele, da nam je da se opet nakašljemo. Prodisali bi.
I ovog proleća srpski predstavnici će učestvovati na nekada čuvenoj “Pesmi Evrovizije“. Samo sada treba imati u vidu da Srbi nisu toliko ružni ni unakarađeni da tamo budu među zapaženijim učesnicima.
Branko JelićBranko Jelić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa