12. februar 2015.12. feb 2015.

Otpremnine

Vlada Srbije usvojila je Program za rešavanje viška zaposlenih u postupku privatizacije za 2015. godinu, a jedna od opcija koja je radnicima ostavljena kao mogućnost je pravo na otpremninu u iznosu od šest prosečnih mesečnih zarada po zaposlenom.
U resornom ministarstvu pojašnjavaju da je ova opcija predviđena jer se podrazumeva da je zaposlenom koji ima manje, odnosno 15 ili 16 godina staža, a koji se dobrovoljno opredeli za isplatu sredstava po osnovu rešavanja viška zaposlenih iz budžeta, ova opcija povoljnija u odnosu na ostale ponuđene.
Predviđeno je da se zarada računa prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku za zaposlene koji imaju više od 15 godina staža. Visina otpremnine u iznosu od šest prosečnih zarada po zaposlenom u Republici Srbiji menja se svaki mesec u zavisnosti od visine prosečne zarade u Republici.
Zaposlenom koji je utvrđen kao višak u 2015. godini prestaje radni odnos kada se dobrovoljno opredeli za jednu od tri opcija, koja je za njega najpovoljnija.Prva ponuđena opcija je isplata otpremnina u visini od 200 evra po godini staža, u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu, na dan dostavljanja spiskova viška zaposelnih, s tim da ukupna visina otpremnine ne može biti veća od 8.000 evra. Druga opcija je otpremnina obračunata na način utvrđen Zakonom o radu s tim da ukupna visina otpremnina ne može biti veća od 8.000 evra.
Visina sredstava po godini staža kod poslednjeg poslodavca ne može biti veća od 500 evra, po srednjem kursu, na dan dostavljanja spiskova viška zaposlenih od strane poslodavca.
U ministarstvu napominju da se Odluka o utvrđivanju Programa za rešavanje viška zaposlenih u postupku privatizacije za 2015. godinu objavljena u „Službenom glasniku“ primenjuje na preduzeća u postupku privatizacije za koje je Agencija za privatizaciju objavila Javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti.
Takođe, to se odnosi i na subjekte privatizacije nad kojima bi trebalo da bude pokrenut stečaj u skladu sa Akcionim planom za okončanje postupka privatizacije za 188 subjekata.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa