8. april 2010.8. apr 2010.
OSVRT

SIROMAŠTVO

Prema zvaničnoj statistici u Srbiji, prve decenije 21. veka gladuje preko milion ljudi. Taj broj se stalno povećava, što nije dobro. Veliki procenat stanovništva preživljava na ivici bede.
Grad Šabac u reagovanju na glas “Gladnih i nezadovoljnih“ kaže da je jedan od retkih u Srbiji, gde narodna kuhinja nije prekinula rad. U najteže vreme, kad su se strani donatori povukli, narodna kuhinja je opstala zahaljujući finansijskoj pomoći gradskog budžeta. Za rad narodne kuhinje Grad godišnje izdvoji pet miliona dinara.
Zabrinjavaju podaci o broju onih koji traže posao. Među najugroženijim kategorijama su penzioneri, nezaposleni, invalidi i deca. Posebno je alarmantna činjenica što u siromašatvu Srbije ima veliki broj mališana. Istraživači su utvrdili da u Srbiji siromaštvo naročito pogađa decu uzrasta od 7 do 14 godina, zatim onu od 15 do 18. Isto istraživanje govori da su najsiromašnija deca nezaposlenih roditelja, romska i deca izbeglica. Zaključak je da bi svim budućim vladama, borba protiv siromaštva posebno dece trebalo da bude prioritet u narednih 15 ““ 20 godina.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa