12. februar 2015.12. feb 2015.
ZAJEDNIČKA JAVNA NABAVKA ROBA I USLUGA

NOV NAČIN ZA UŠTEDU U BUDžETU

Grad Šabac je među malobrojnim lokalnim samoupravama koje sprovodeći zajedničke javne nabavke znatno smanjuje troškove u gradskom budžetu. Gradska uprava je sa svim javnim preduzećima, ustanovama i školama potpisala ugovore o zajedničkom sprovođenju javnih nabavki, a radi efikasnije procedure formirana je Gradska komisija za javne nabavke.
Na čelu Komisije nalazi se Ivan Jerotić i prema njegovim rečima prvo će biti sprovedene zajedičke nabavke električne energije, goriva, kancelarijskog materijala i sredstava za održavanje higijene, a potom i usluga osiguranja, mobilne telefonije, revizije i deratizacije, dezinfekcije i dezinsekcije. Pored uštede u gradskom budžetu na ovaj način racionalizuje se poslovanje i postiže se efikasniji rad lokalne samouprave.
-Moja ideja je da se promene navike i da se odgovornije ponašamo prema našem, odnosno novcu naših građana. Očekujem da u okviru čitavog sistema dobijemo znatno niže cene i time uštedimo novac. Uštede ćemo napraviti našim navikama i novcem, a ne na ljudima. Niko ko radi u javnom sektoru u Šapcu neće ostati bez posla, a svako mora da zaradi svoju platu, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Gradonačelnik je kao primer dobre zajedničke javne nabake naveo primer iz novembra prošle godine kada je na ovaj način sprovedena nabavka računovodstvene revizije za sva javna preduzeća. Kako je istakao, za sve ustanove na ovo bi bilo utrošeno tri miliona dinara, a na zajedničkom tenderu je dobijena ponuda od 800.000 dinara, čime je ušteđeno 70 odsto.
Zelenović je rekao da postoji i interesovanje privatnih firmi da se uključe u ovaj posao. Zbog toga je poslat dopis Privrednoj komori u Šapcu i uskoro se očekuje odgovor.
Načelnik Gradske uprave, Jovan Nedeljković, izneo je podatak da su prošle godine troškovi nabavke goriva, električne energije, sredstava za higijenu i kancelarijskog materijala za Gradsku upravu, ustanove, javna preduzeće i škole iznosili nešto više od 227 miliona dinara, od čega je preko 125 miliona izdvojeno iz gradskog budžeta. Kolike će tačne uštede biti postignute zajedničkom nabavkom znaće se sledeće godine, ali su one sigurne.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa