12. februar 2015.12. feb 2015.
GRADONAČELNIK NASTAVIO OBILAZAK SELA ŠABAČKOG KRAJA

ISTI USLOVI ZA ŽIVOT

Protekle sedmice gradonačelnik Šapca je nastavio seriju poseta selima ovog kraja. Tom prilikom je sa žiteljima Jelenče, Cerovca, Male Vranjske, Gornje Vranjske, Mišara i Mrđenovca razgovarao o unapređenju poljoprivredne proizvodnje ali i seoske infrastrukture.
Grad u potpunosti preuzima održavanje javne rasvete u selima
- Od 230 aktivnih gazdinstava u Jelenči, Cerovcu, Maloj Vranjskoj i Žabaru, 75 je već registrovano. Poljoprivrednici su zadovoljni jer posao mogu da obave u svojoj mesnoj zajednici i pošteđeni su čekanja u redu ispred Uprave za trezor, kaže Svetlana Gavrilović, šef Mesne kancelarije koja pokriva ova mesta.
Boraveći prošlog četvrtka u Cerovcu, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović razgovarao je sa meštanima o aktuelnim temama u poljoprivredi, kao i o komunalnim problemima među kojima je prioritet odnošenje smeća.
Kako je istakao Vladimir Nedeljković, direktor JP za upravljanje građevinskim zemljištem, Grad Šabac je na teritoriji Cerovca, Žabara i Vranjske, od 2010. godine, posredstvom ovog preduzeća, uložio više od šest miliona dinara najviše u rekonstrukciju niskonaponske mreže, izgradnju javne rasvete, uređenje sportskih terena, kapele i doma mesne zajednice.
- Pored toga, za utrošak električne energije u ovim mesnim zajednicama, Grad plaća 800.000 dinara mesečno. Plan JP za upravljanje građevinskim zemljištem je da u narednih mesec dana, zajedno sa JKP „Stari grad“, potpuno prezume održavanje javne rasvete kao što je to u gradu, naveo je Vladimir Nedeljković.
Ovo preduzeće je u Programu poslovanja za 2015. godinu opredelilo određena sredstva za nastavak saradnje sa mesnim zajednicama u oblasti izgradnje javne rasvete, rekonstrukcije niskonaponske mreže, sanacije i rekonstrukcije objekata. Od mesnih zajednica očekuju se predlozi kako bi što pre bili razmatrani i realizovani.
Gornja Vranjska: Grad subvencionisao bušenje 28 dubinskih bunara
Boraveći u Gornjoj Vranjskoj, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, sa saradnicima, posetio je domaćinstvo Momira Arsenovića koji se bavi plasteničkom proizvodnjom paradajza i krastavca, kao i uzgojem svinja. Govoreći o nepovoljnoj otkupnoj ceni svinja, Arsenović kao uzrok navodi nekontrolisan uvoz.
- Ako ovakav trend bude nastavljen, selu preti uništavanje proizvodnje, ocenjuje Momir Arsenović.
Gornja Vranjska je selo sa više od 120 hektara zemlje pod plasteničkom proizvodnjom povrća, a zajedno sa Mrđenovcem, Miokusom i Orašcem, proizvodnja u plastenicima obavlja se na površini od 300 hektara.
- Uslov kvalitetne i obimne proizvodnje je neometano snabdevanje vodom. Zato je Grad Šabac u Gornjoj Vranjskoj subvencionisao bušenje 28 dubinskih bunara. Uz bolji kvalitet proizvoda postiže se i konkurentnost na tržištu, naglašava Predrag Srdanović, zamenik direktora Direkcije za poljoprivredu.
Grad Šabac je uložio više od 325.000 evra u bušenje 250 dubinskih bunara.
Priključak na vodovod na 36 rata
- Stvaranje jednakih uslova života u selu i gradu jedan je od prioriteta Gradske uprave grada Šapca, istakao je gradonačelnik Nebojša Zelenović prilikom posete Mesnoj kancelariji u Mišaru. Meštani Mišara su gradonačelniku i njegovim saradnicima predočili aktuelne probleme sela, a posebno je naglašena potreba za proširenjem vodovodne mreže.
- Poslednjih nekoliko godina u Mišaru je izgrađeno oko 12 kilometara vodovodne mreže, što je, sa već ranije urađenim, blizu 17 kilometara mreže. Veliki deo kilometraže je ubačen u KFNj program. U Mišaru je nažalost slab stepen priključenosti na vodovodnu mrežu, a više priključaka obezbeđuje sredstva za širenje. Građanima je omogućena olakšica u vidu priključenja na 36 rata. Priključak može da se dobije već prilikom uplate prve rate, objasnio je Aleksandar Maksimović, rukovodilac razvoja u JKP „Vodovod Šabac“.
Kako bi se meštanima Mišara olakšao proces registracije odnosno preregistracije, vrata gradskog poverenika Dana Unčevića otvorena su svakodnevno. Prema njegovim rečima, na teritoriji Mišara je 111 aktivnih gazdinstava, a registraciju je do sada obavila skoro jedna trećina. Ukoliko se nastavi ovim tempom, registracija će biti završena pre predviđenog roka.
Postepen oporavak domaćinstava oštećenih u poplavi
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, sa saradnicma, boravio je prošlog petka u Mrđenovcu, jednom od sela koja su najviše stradala u prošlogodišnjoj poplavi. Tom prilikom posetio je domaćinstvo Dejana Pakljanca.
- Dobro je videti da se jedno od domaćinstava iz Mrđenovca, koje je bilo poplavljeno, postepeno oporavlja, zahvaljujući donacijama koje su stigle u grad. Uz pomoć donatora, ljudi su uspeli da obnove deo poljoprivredne proizvodnje i otklone štetu nastalu na stambenim objektima. Gradska uprava je vodila računa da sva pomoć bude ravnomerno i pravično raspodeljena. Sve što je išlo preko Grada Šapca pravedno je podeljeno, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Mrđenovac je poznat povrtarski kraj, sa dobrom i kvalitetnom robom koja se prodaje i u drugim gradovima. Gradonačelnik Šapca ističe da su razgovori o unapređenju proizvodnje sa poljoprivrednicima dragoceni jer je to mogućnost za saznavanje novih informacija, upućivanje saveta i razmenu iskustava. Istovremeno, to je za Gradsku upravu jedan od načina da sagleda mere kojima će moći da pospeši proizvodnju u selima.
Dejan Pakljanac podržao je gradonačelnikovu inicijativu za postavljanje gradskih poverenika čija je pomoć naročito značajna prilikom registracije, odnosno preregistracije poljoprivrednih gazdinstava, koja će trajati do 31. marta.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa