12. februar 2015.12. feb 2015.
ŠabaČki Centar za socijalni rad

meĐu najboljim

Šabački Centar za socijalni rad primer je dobre prakse koji treba da slede ostale ustanove ovog tipa u našoj zemlji ““ ocena je Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije. Pohvale su stigle, za angažovanje u vezi zbrinjavanja maloletnika sa ulice koji se bave prosjačenjem, što je jedna od aktivnosti lokalnog Koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima, osnovanog prošle godine u Šapcu.
Gradski koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima, čine predstavnici više institucija u gradu. Ipak najveći deo posla, s obzirom na osetljivost teme, pripao je Pograničnoj policiji Policijske uprave Šapca i Centru za socijalni rad.
- Mi smo se dogovorili da jednom nedeljno imamo akcije gde idemo u obilazak grada, gde su maloletna deca koja prose. Nakon toga, decu i njihove roditelje dovodimo u Centar, od roditelja uzimamo izjave i upozoravamo ih da će deca, ukoliko se pono pojave na ulici, biti izmeštena iz porodice i smeštena u hraniteljske, što je inače i nalog Ministarstva - kaže Vesna Brajić, rukovodilac Službe za zaštitu dece i mladih CSR.
U dosadašnjim akcijama, u prosjačenju je zatečeno 28 maloletnika, od kojih je jedno smešteno u Ustanovu socijalne zaštite. Angažovanje na ovom problemu, nije prošlo nezapaženo, pa je resorno Ministarstvo ocenilo učinak Centra za socijalni rad u Šapcu, kao najbolji u Republici. Ovo je pohvala za ceo Koordinacioni tim, kome je zbrinjavanje dece sa ulice, jedna od aktivnosti.
- Pored akcije suzbijanja maloletnika u prosjačenju, mi ćemo u narednom periodu, imati i niz akcija na koje ćemo baciti poseban akcenat, a to je radna eksploatacija. Krajem februara imaćemo javnu debatu, gde će biti prisutni svi eminentni ljudi iz grada koji imaju veze sa ovom temom i gde će biti prisutni i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova - ističe Salko Karadarević, predsednik Gradskog koordinacionog tima za borbu protiv trgovine ljudima.
Šabac je jedan od 10 gradova koji su uključeni u projekat pod nazivom „Osnaživanje sistemskog partnerstva u sprovođenju Nacionalne strategije, za borbu protiv trgovine ljudima“, koju vodi Misija Internacionalne Organizacije za migracije. U narednom periodu više pažnje biće posvećeno edukaciji romske dece i predavanjima u šabačkim srednjim školama.
(TV Šabac)

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa