19. februar 2015.19. feb 2015.
SASTANAK PREDSTAVNIKA GRAĐEVINSKIH FIRMI I GRADSKIH ČELNIKA

KRIZU OSTAVITI U PROŠLOSTI

O aktuelnom stanju u građevinskom sektoru, prevazilaženju problema u poslovanju i većem radnom angažovanju, predstavnici građevinskih firmi razgovarali su prošlog utorka sa gradskim čelnicima
Svetska finansijska kriza iz 2008. godine najveće posledice ostavila je u građevinskom sektoru. Najznačajnija tehnička grana, koja predstavlja zamajac čitavoj privredi, od tada je ozbiljno uzdrmana. Umanjen obim posla, uslovljen minimalizacijom rizika privrednih subjekata i nižom kupovnom moći građana, prouzrokovao je velike probleme građevinskoj operativi. Na lokalnom nivou otežavajući faktori bili su, po privrednike, neuređen Plan generalne regulacije i visoki troškovi naknade za uređenje građevinskog zemljišta. O ovim temama predstavnici Radne grupe za građevinu, koja deluje u okviru Privrednog saveta u Šapcu, razgovarali su sa gradskim čelnicima.
- Naknade za uređenje građevinskog zemljišta u Šapcu su drastično veće u odnosu na, primera radi, Loznicu i Valjevo. Izgradnjom stambenih objekata u Šapcu se bave isključivo oni koji se i inače bave projektovanjem i izgradnjom, jer se samo oni mogu snaći u takvoj računici. Osim toga, potrebna nam je i promena Plana generalne regulacije, koji će biti u skladu sa urbanističkim rešenjima, odnosno dovesti do maksimalnog iskorišćavanja lokacija, poštujući pri tom urbanistički red. Ako se ove stvari promene, moguće je značajno povećati stepen izgradnje, a za to nam je potreban sveukupni privredni razvoj. U svakom slučaju, podržavamo susrete sa predstavnicima grada, jer je ovo prvi put da lokalna samouprava razgovara sa nama, da pokazuje interesovanje za naše probleme i da traži naše mišljenje prilikom pronalaženja najboljih rešenja. Kroz preliminarne razgovore stiče se utisak da se saradnja može ostvariti na obostrano zadovoljstvo. Zajednička nam je želja da promenom trenutno ograničavajućih faktora doprinesemo dolasku investitora i povećanju izgradnje stambenih i poslovnih objekata na teritoriji grada, navela je Milenca Srećković, predsednica Odbora za građevinarstvo Privrednog saveta u Šapcu.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović istakao je da podržava ideje građevinaca i dodao da će se u budućnosti sve odluke koje se odnose na njihovo poslovanje donositi kroz razgovor sa predstavnicima građevinske operative. Stavovi i izneti predlozi sa ovog sastanka naći će se i pred odbornicima Skupštine grada.
- Izmena Plana generalne regulacije odvija se kroz razgovore sa predstavnicima građevinskog sektora. Očekujemo da u maju pred odbornicima Skupštine grada Šapca bude predlog novog Plana. Kao jedna od tema na sastanku nametnulo se i pitanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta. Šabac je jedan od najuređenijih gradova u Srbiji, sa kvalitetnim ulicama, dobrom javnom rasvetom i razvedenom mrežom infrastrukturnih priključaka. Tako ćemo raditi i u budućnosti, a da bi se postignuti kvalitet očuvao, mora da se plati određena naknada. Kroz saradnju sa članovima šabačkog Privrednog saveta možemo doći do pristupačnijih cena za privrednike. Da bi se to postiglo, godišnje se mora graditi više od 10.000 kvadrata stambenog i poslovnog prostora na području Šapca, i to u dužem periodu. Ako će niža cena naknade za građevinsko zemljište doprineti izgradnji većeg broja kvadrata i povećanju zaposlenosti u ovoj grani, mi smo spremni da pomognemo. Grad Šabac neće biti kočnica u ekonomskom razvoju, već pouzdan partner lokalnim privrednicima, rekao je Zelenović.
Inicijativu za sastanak predstavnika građevinske operative sa gradskim čelnicima podnelo je rukovodstvo Privrednog saveta u Šapcu. Zoran Tošić, predsednik ovog tela, naglasio je da je korist od ovakvih sastanaka obostrana, apostrofirajući pri tom zahteve privrednika za smanjenjem naknade za uređenje građevinskog zemljišta.
- Radna grupa je počela sa radom pre tri nedelje. Jedna od njihovih aktivnosti odnosi se na predlog korekcije cena građevinskog zemljišta, što je prepoznato kao značajan problem. Zbog argumentacije privrednika, potkrepljene uporednim prikazom cene ove vrste obaveza u drugim gradovima, siguran sam da ćemo pronaći najbolje rešenje, koje će biti od koristi i građevincima, ali i samom gradu, naglasio je Tošić.
Odnosom lokalne samouprave prema neimarima zadovoljni su i predstavnici Regionalne privredne komore Valjevo.
- Cilj delovanja Privrednog saveta u Šapcu je da, u saradnji sa gradom, unapredi i popravi ono što može da bude bolje. Sada privrednici, na institucionalan način, mogu da kvalitet svog poslovanja podignu na viši nivo. Ideje koje smo čuli su realne, a za privrednike od velikog značaja, rekao je sekretar Regionalne privredne komore Valjevo Stanko Marković.
Podršku u realizaciji planiranih aktivnosti predstavnici građevinskog sektora vide i u izmenama Zakona o planiranju i izgradnji. Kraći rokovi za dobijanje dozvola i uvođenje sistema odgovornosti svih učesnika u postupku, počevši od projektanata, preko organa lokalne samouprave i države, do izvođača radova, trebalo bi da omoguće prevazilaženje postojećih administrativnih barijera, smatraju predstavnici građevinskog sektora.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa