19. februar 2015.19. feb 2015.
KONFERENCIJA POVODOM AKREDITACIJE DOMA ZDRAVLjA

NAGRADA I OBAVEZA

Povodom dobijanja sedmogodišnje akreditacije u šabačkom Domu zdravlja u ponedeljak je organizovan prijem i konferencija za novinare. Pored v.d. direktora ustanove, dr Miroslava Popovića i koordinatora za akreditaciju dr Slađane Kaurin Miletić, konferenciji su prisustvovale i vođe svih devet timova za samoocenjivanje.
Dom zdravlja je već prošao kroz jedan postupak akreditacije, pre tri godine. Ta akreditacija je istekla u junu 2014. godine. Slađana Kaurin Miletić je navela da je ovog puta bilo lakše jer su već imali neko iskustvo i znali su koju dokumentaciju treba da pripreme.
-Sam proces akreditacije trebao je da pokaže koliko je kvalitetna zdravstvena zaštita u Domu zdravlja, kao i kakav je međusobni odnos između zaposlenih i pacijenata i zaposlenih i rukovodstva. To se proverava kroz postupak spoljašnjeg ocenjivanja ocenjivača Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova. Ocenjivanje se vrši kroz pregledanje pripremljene dokumentacije, razgovore sa timovima i obilazak ustanove. Ocene su od jedan do pet. Jedinica znači da se neki standard ne primenjuje uopšte, dvojka da je primena počela i da je vrlo skromna, a trojka da se primenjuje ali da razlog nije jasan svim zaposlenima. Četvorka se dobija ako su usvojeni svi standardi i procedure, a petica kada sami unapredimo nešto u odnosu na ono što agencija predviđa, rekla je Kaurin Miletić.
Prema njenim rečima, veliki procenat četvorki i petica odredio je akreditaciju na sedam godina. Objasnila je da spoljašnjoj akreditaciji prethodi proces samoocenjivanja koje traje godinu dana. Tada se priprema medicinska dokumentacija i timovi, koje imenuju koordinator i direktor, ocenjuju ustanovu.
-Sedmogodišnja akreditacija je velika obaveza za Dom zdravlja. Pored nagrade za prethodni rad i organizaciju, ona znači i veliki trud koji ćemo morati da uložimo u narednom periodu. Sledećih sedam godina, svakog decembra, ocenjivači će dolaziti kod nas i proveravati nivo na kome se u tom momentu nalazimo, istakla je Slađana Kaurin Miletić.
Vođa tima za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva, prim. dr Miroslav Milješić, naveo je da je imao izuzetno dobru saradnju sa članovima tima, te da su svi dali svoj doprinos. Smatra da su timovi izuzetno kvalitetno odradili svoj deo posla.
Dom zdravlja je poslao zahtev Ministarstvu zdravlja da im se odobri zaposlenje još 10 lekara i isto toliko tehničara, a koji bi bili finansirani od grada Šapca. Direktor Miroslav Popović kaže da bi oni bili raspoređeni van gradskog područja za posete stanovništvu koje nema mogućnost da dođe do lekara, bilo zbog nepokretnosti ili loše materijalne situacije. Trenutno su u procesu nabavke dva vozila i jedno sanitetsko, za potrebe hitne medicinske pomoći.
M.M.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa