19. februar 2015.19. feb 2015.
EVIDENCIJA ZARAD REŠENjA STAMBENOG PITANjA

ZBRINjAVANjE UGROŽENIH

Komesarijat za izbeglice i migracije: Poziv izbeglicama iz Bosne i Hrvatske da se evidentiraju za stambeno zbrinjavanje
Komesarijat za izbeglice i migracije: Poziv izbeglicama iz Bosne i Hrvatske da se evidentiraju za stambeno zbrinjavanje
Radi uspešnog nastavka sprovođenja Regionalnog stambenog programa, koji ima za cilj da stambeno zbrine 16.780 najugroženijih izbegličkih porodica u Republici Srbiji, Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije poziva sve porodice izbeglica iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje nisu rešile svoje stambeno pitanje, da se evidentiraju u lokalnom povereništvu u periodu od 18. februara do 18. marta 2015. godine. Ovaj poziv se odnosi na već evidentirane izbeglice, kao i na one koji do sada nisu evidentirani.
Izbegličke porodice treba da ponesu dokumentaciju koju poseduju kako bi se moglo utvrditi da li ispunjavaju uslov za dobijanje tražene pomoći (odnosi se na porodice koje u vlasništvu imaju plac ili stambeni objekat kome je potrebna adaptaciji/dogradnja).
U avgustu 2012. godine, kao priprema za Regionali stambeni program, počelo je evidentiranje stambenih potreba izbeglica u svim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji. Kako evidentiranje i ažuriranje podataka o evidentiranim porodicama koje su u stanju potrebe treba da bude kontinuirano, neophodno je nastaviti sa navedenim aktivnostima.
U septembru 2013. godine u Srbiji je počela realizacija Reginalnog stambenog programa. Do sada su izabrani korisnici za dodelu paketa građevinskog materijala i montažnih kuća u okviru prvog potprojekta, dok je u okviru potprojekata 2 i 4 u toku izbor korisnika za rešavanje stambenih potreba izbeglica davanjem u zakup stambenih jedinica sa mogućnošću kupovine i korisnika za dodelu montažnih kuća. Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi. RSP Srbije biće sproveden u narednih pet godina kroz više potprojekata.
Regionalni stambeni program Republike Srbije vredan je 330 miliona evra.
Regionalni stambeni program sve četiri zemlje vredan je 584 miliona evra i finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa