19. februar 2015.19. feb 2015.

TEŠKO JE USPETI SAM

Prošle sedmice novoosnovano Udruženje voćara Šapca održalo je sastanak sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem i predstavnicima Direkcije za poljoprivredu. Voćari su predstavili svoje potencijale i planove, dok je gradonačelnik rekao da će grad podržati svako udruživanje građana.
Predsednik Udruženja Bogoljub Simić je naveo da je motiv za osnivanje more problema koje pojedinac ne može sam da reši. Kao najveće probleme izdvojio je zaštitu od grada, skladištenje robe, standardizacija robe.
-Mnogo lakše će biti kada većina robe bude na jednom mestu, kako zbog ponude tako i zbog utovara, rashlađivanja, standarda i svega ostalog. Najviše bi nam značila stabilna protivgradna zaštita, da ne drhtimo svaki put kada zagrmi. Ako nas pogodi grad svi naši rezultati padaju u vodu. Zatim, ako roba nije ispaletirana, standardizovana ne može se slati u inostranstvo. Mi pojedinačno ne možemo da obezbedimo te uslove, ali ćemo ih mnogo lakše imati kao udruženje, uz pomoć lokalne samouprave, rekao je Simić.
Milan Topalović, jedan od osnivača naveo je da region Šapca ima ogroman potencijal kada je u pitanju proizvodnja voća. Kao primer za to je naveo Italiju koja je lider u Evropi u proizvodnji jagoda i gde cela država pod ovim voćem ima 3.500 hektara, a sam Šabac 1.000 hektara. Podsetio je da pre 10 godina ovde gotovo i da nije bilo proizvodnje jagoda i da to govori o tome koliko su naši ljudi inventivni, brzo se prilagođavaju i mogu da napreduju.
Direktor Direkcije za poljoprivredu, Vladimir Špegar smatra da osnivanje Udruženja treba da bude jedan korak napred. Istakao je da je Direkcija pripremila finansijsku podršku udruženjima.
-Znamo i mi i proizvođači da oni sami na tržištu nemaju šta da traže. Način da uspeju je da se udružuju, a mi ih u tome podržavamo. daćemo im kompletnu infrastrukturu za njihov rad i učinićemo sve da rezultati budu što bolji, rekao je Špegar.
Nebojša Zelenović je naveo da je jedan od najvažnijih segmenata Saveta Privredne komore u Šapcu poljoprivreda. Istakao je da Šabac mora da podrži voćare, da bi promovisao dalje udruživanje.
-Siguran sam u kvalitetnu saradnju proizvođača, sa jedne, i lokalne samouprave sa druge. Onoga trenutka kada postanemo prepoznatljivi u Srbiji po poljoprivrednoj proizvodnji, bićemo prepoznatljivi u regionu. Nećemo imati problema sa plasiranjem robe, rekao je Zelenović i dodao da je budžet Direkcije za poljoprivredu ove godine dupliran.
Udruženje sada ima 15 članova koji su, uglavnom, i osnivači. Otvoreni su za nove članove, a ističu da uslov nije površina pod voćem, nego ozbiljnost proizvodnje. Sedište im se nalazi u Direkciji za poljoprivredu.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa