19. februar 2015.19. feb 2015.
ODRŽANO 31. REGIONALNO SAVETOVANjE PČELARA

ZBLIŽAVANjE I VIŠI NIVO ZNANjA

Asocijacija pčelarskih organizacija Mačvanskog i Kolubarskog okruga 22. februara 2015. godine obeležila petogodišnjicu rada i postojanja
Domaćin i suorganizator impozantnog Skupa, sa oko 200 učesnika, bilo je Društvo pčelara „Šabac“ iz Šapca, kome je ovo bila završna manifestacija iz programa obeležavanja velikog jubileja: 120 godina postojanja i rada.
Savetovanje je, u Centru za stručno usavršavanje grada Šapca na Letnjikovcu otvorio i izveštaj o petogodišnjem radu podneo predsednik Asocijacije Rajko Pejanović. Izneto je da je Asocijaciju osnovalo šest pčelarskih udruženja, na inicijativu pčelara iz Valjeva i da ona sada, nakon pet godina postojanja, okuplja 26 pčelarskih organizacija iz 18 opština, od kojih su četiri (iz Rume, Obrenovca, Barajeva i Kosjerića) izvan teritorije navedenih okruga. Svrha postojanja Asocijacije je, kako je istaknuto, međusobno upoznavanje, zbližavanje i viši nivo edukacije pčelara, radi boljeg i lakšeg ostvarivanja zajedničkih ciljeva u proizvodnji i plasmanu meda i ostalih pčelinjih proizvoda.
Nakon uvodnog izlaganja, reč je dobio gradonačelnik grada Šapca, Nebojša Zelenović. Gradonačelnik je pozdravio pčelare Mačvanskog i Kolubarskog okruga i njihove pčelarske prijatelje iz Sremske Mitrovice, Republike Srpske i Brčko Distrihta. Izrazio je zadovoljstvo brojnom posetom i dobrom organizacijom Savetovanja, poželeo uspešan rad Skupa, a gostima ugodan boravak u Šapcu. Šabač-kim pčelarima gradonačelnik je obećao da će Lokalna samouprava posvećivati više pažnje podsticanju pčelarske proizvodnje.
Za reč su se javili i gosti, predstavnici pčelarskih udruženja iz: opština Ugljevik i Lopari u Republici Srpskoj, Brčko Distrihta i Sremske Mitrovice. Svi oni su, na kraju izlaganja, podneli pismeni zahtev za prijem u Asocijaciju pčelarskih organizacija Mačvanskog i Kolubarskog okruga, što je, kao i izlaganje gradonačelnika, pozdravljeno.
Na kraju ovog, svečanog dela Skupa, reč je dobio šabački istoričar Bogdan Sekendek, koji je predstavio svoju novu knjigu „Srbija u Velikom ratu“, od koje je nekoliko primeraka poklonio gostima.
Posle pauze za osveženje usledio je edukativni deo Savetovanja, sa tri stručna predavanja, kojim je rukovodio predsednik Društva pčelara „Šabac“ Branislav Đuričić.
Prvo predavanje na temu „Pravilna upotreba hemijskih preparata u pčelarstvu“, održao je Viden Momčilović, diplomirani tehnolog iz Šapca. Predavanje na temu „Izimljavanje pčelinjih zajednica, pravilno podsticanje njihovog razvoja u proleće i priprema za korišćenje bagremove paše“ održao je Dragorad Kovačević, velepčelar iz Bogatića. Treće izlaganje posvećeno aktivnostima Saveza pčelarskih organizacija Srbije i aktuelnoj problematici srpskog pčelarstva održao je Milorad Evtić iz Valjeva, član Izvršnog odbora Saveza.
R. Pejanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa