19. februar 2015.19. feb 2015.
IZMEĐU REDOVA

SRBI VANZEMALjCI

Jedan naš zvaničnik izjavio da su Srbija i Crna Gora sestrinske države. Velju čoče, more bit“™, al“™ te sestre po svoj prilici još nisu dorasle za udaju. Đuvegije ih obilaze, merkaju ali nikako da ih zaprose. Oni bi, izgleda, da se malo poigraju, zavedu i ostave. Kako to i biva.
A izvesna srpska političarka predložila da štampana izdanja na ćirilici budu oslobođena čuvenog PDV- a, odnosno poreza na dodatnu vrednost. Bolje bi bilo da uvedu još veći porez na one knjige, novine i ostala izdanja koja nemaju ama baš nikakvu vrednost.
Posle kraćeg i to novog raspusta, đaci se opet vratili u klupe. Skoro svi. Pa i učitelji i nastavnici su ponovo tu. Skoro svi. Pa i časovi traju skoro koliko treba. Osim skraćenih.
I kad smo kod te teme, evo i neke statistike koju su izučili stručnjaci. Utvrdili da je u Beogradu svaki učenik za polugodište prosečno napravio skoro osamdeset izostanaka, što znači da je odsustvovao iz škole petnaest radnih dana. Za njihove učitelje i nastavnike ne kažu ništa, bar što se statistike izostanaka tiče.
Astronomi otkrili džinovsku planetu nalik Saturnu, čiji su pojasevi dvesta puta veći od Saturnovih. Planeta ima sistem od trideset prstenova, a svaki od prstenova ima u promeru više desetina miliona kilometara... I tako dalje i tako dalje, glasi vest objavljena u rubrici zanimljivosti iz nauke. I onda se mi Srbi pitamo kako to oni tamo istražuju neistraženo a mi se još uvek dokazujemo ne bi li se prikučili istraženoj Evropi. I to je sudbina.
A uz tu priču, ide i ova. Međunarodni tim astronoma otkrio je do sada najstariji poznati sunčev sistem u našoj galaksiji udaljen 117 svetlosnih godina od Zemlje. Reč je o jako staroj zvezdi nazvanoj “Kepler 444“ oko koje kruži pet planeta nalik Zemlji. I opet se mi Srbi pitamo nije li bolje odmah se priključiti njima, tim sa “Keplera“, nego ovozemaljskim evopejcima koji nešto mnogo vrgule. A mi smo i onako nebeski narod. Bar po nabeđenju!
Branko Jelić

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa