19. februar 2015.19. feb 2015.
PREDSTAVNICI OPŠTINE BOGATIĆU POSETI PARIZU

KULTURA U SVRHU DIPLOMATIJE

Nakon ostvarene saradnje i prijateljstva sa: KUD „Desanka Maksimović“ iz Celja, Savezom Srba u Temišvaru (Rumunija), prošlogodišnje ostvarene saradnje sa KUD „Ravna Gora“ iz Londona (Velika Britanija), direktor Kulturno-obrazovnog centra Bogatić je sa zvaničnicima Opštine Bogatić u februaru mesecu ove godine, bio u zvaničnoj poseti i Savezu Srba u Francuskoj.
Na poziv organizacionog odbora „Dani Svetosavlja-Pariz“, predstavnici Opštine Bogatić su imali priliku da, u „gradu svetlosti“ prezentuju svoju opštinu, njene potencijale, sklope nova prijateljstva, i ugovore dalje aktivnosti kako na polju kulture, tako i na polju privrede i ekonomije.
„Ovogodišnji, deseti za redom, „Svetosavski bal na Seni“ je bio i povod da se nastavi sa vizijom da na neposredni način, zahvaljujući svom nasleđu i kulturnoj baštini, prezentujemo kulturne, a potom i turističke i privredne potencijale Mačve.“
Kultura i umetnost uopšte, je bila i uvek će biti, univerzalno sredstvo sporazumevanja među ljudima, tako da su u opštini Bogatić, a pre svega u Kulturno-obrazovnom centru Bogatić taj trend prepoznali i da u protekle tri godine veoma uspešno zahvaljujući „kulturi u ulozi diplomatije“ ostvaruju važne kontakte, povezuju ljude i stvaraju dalju viziju i nove mogućnosti, kako za mlade tako i za ostale stanovnike Opštine Bogatić.
Pored visokog diplomatskog kora (šest ambasadora stranih država) i visokog vojnog atašea (preko osam vojnih atašea) prezentaciju o Opštini Bogatić i Mačvi, su imali priliku da čuju i zvaničnici grada Pariza, predstavnici privrednih subjekata, kao i ostalih trista gostiju, koji su činili izabranu listu gostiju „Svetosavskog bala na Seni“.
Čast nam je bila da u upoznamo, i ostvarimo kontakt sa Milisavom Aleksić, čovekom koji svojim velikim zalaganjem i trudom pomaže u očuvanju tradicije našeg naroda kako u Francuskoj, tako i širom dijaspore. Aleksić je potpredsednik Dijaspore Srba (preko 4 miliona Srba živi u dijaspori), kao i komesar za saradnju sa Srpskom Dijasporom u Evropskom Parlamentu, sa sedištem u Briselu. Pored poziva Aleksiću da svojim prisustvom uveliča ovogodišnje obeležavanje 200. godišnjice „Boja na Dublju“, dogovorena je i najavljen zvanična poseta predstavnika Evropskog Parlamenta Opštini Bogatić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa