22. april 2010.22. apr 2010.
DA SE PODSETIMO I NIKAD NE ZABORAVIMO: POVODOM 117 GODINA OD ROĐENjA „ČIČE“

ŽIV JE DRAŽA UMRO NIJE

Dragoljub Draža Mihailović rođen je u Ivanjici 27. aprila 1893. godine. Iste godine 15. maja krstio ga je sveštenik Arsenije Prokopijević, a kum mu je bio Jakov Jojić. Ime je dobio po ocu njegove majke Dragoljubu Draži Petroviću, uglednom domaćinu iz raškog sela Tisovica.
Posle Draže, Smiljana i Mihailo (Dražini roditelji) dobili su ćerke Milicu i Jelicu. Svega nekoliko meseci po Jeličinom rođenju umro je otac Mihailo, a posle 5. godina umrla je i majka Smiljana. Veterinarski major Vladimir Mihailović, Dražin, Miličin i Jeličin stric, odveo je siročiće u svoj dom u Beogradu 1901. godine.
Po završetku osnovne škole, Draža je u jesen 1904. godine upisan u Treću mušku gimnaziju. Prva tri razreda je završio u Trećoj muškoj, a poslednja tri od 1907. do 1910. u Drugoj beogradskoj gimnaziji. Posle završenih šest razreda gimnazije, Draža je 1. septembra 1910. godine stupio u 43. klasu Niže škole Vojne akademije. Bio je odličan student: diplomirao je kao četvrti u klasi. Ali, pre nego što je dobio diplomu, Draža je kao pitomac dospeo na bojno polje. U prvom Balkanskom ratu 1912. godine njegova klasa je raspoređena na položaje bataljonskih ađutanata. U Drugom balkanskom ratu Dražin 4. prekobrojni pešadijski puk se borio na pravcu od Stracina do Krive Palanke.
Posle Drugog balkanskog rata usledila je prekomanda na dužnosti vodnika u 4. pešadijskom puku prvog poziva “Stefan Nemanja“, mobilisanom u Valjevu. Puk je krenuo prema Kosovu i Metohiji, radi ugušenja arnautske pobune. Draža ostaje na Kosovu do kraja 1913. kao vodnik 2. čete, 1. bataljona, 4. pešadijskog puka prvog poziva.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa