19. februar 2015.19. feb 2015.
NA FESTIVALU PRAIZVEDBI U ALEKSINCU ŠABAČKOM POZORIŠTU DODELjENO SEDAM NAGRADA

„TEKTONIKA OSEĆANjA“ I „BIZARNO“ NAJBOLjI

Iako na početku pozorišne sezone za Šabačko pozorište, kada su u pitanju premijere, nije bila obećavajuća godina to ne možemo reći kada su u pitanju nagrade. Na Festivalu praizvedbi u Aleksincu, održanom od 17. do 21. februara, predstava „Bizarno“ po tekstu Željka Hubača, a u režiji Snežane Trišić osvojila je pet od ukupno devet priznanja. Rađena u kooprodukciji sa Narodnim pozorištem u Beogradu ponovo je dokazala svoj kvalitet.
Stručni žiri u sastavu teatrolog Milivoje Mlađenović, predsednik, i članovi glumac Tomislav Trifunović i prevodilac Zoran Šakotić dodelio je jednoglasnom odlukom nagradu za najbolji dramski tekst Željku Hubaču, najbolju režiju Snežani Trišić, najboljeg glumca Festivala Igoru Đorđeviću za uloge Martina, Ričija i Dejana, a specijalnu nagradu Suzani Lukić za uloge Mine, Ksenije i Ive.
Podsećanja radi u predstavi, koja je premijerno izvedena 1. oktobra 2013. godine u Šabačkom pozorištu, a jedanaest dana kasnije na Sceni „Raša Plaović“, igraju i Nikola Vujović (Điđa, Saša, Gaga), Miloš Đorđević (Voja, Milan, Biksa), Sonja Milojević (Katarina, Majda, Svetlana). U crnohumornoj drami o traumatizovanom društvu i pojedincima koji se leče kroz agresiju, destrukciju i samodestrukciju dramaturgiju potpisuje Spasoje Ž. Milovanović, scenografiju Darko Nedeljković, kostime Marina Medenica, a muziku Srđan Marković. Po glasovima publike„Bizarno“ je proglašeno i za najbolju predstavu.
„Tektonika osećanja“, druga predstava sa kojom je na ovom Festivalu nastupilo Šabačko pozorište, po oceni žirija proglašena je za najbolju predstavu. Sonja Milojević (Dina), tumač jedne od naslovnih uloga u predstavi koju je režirala Andrea Ada Lazić osvojila je nagradu za najbolju glumicu. Premijerno izvedena 23. februara prošle godine neobično dinamična drama filmske strukture urađena po tekstu Erika Emanuela Šmita, a u adaptaciji Dragana Boškovića, pokazala je gotovo kosmički poremećaj u kome ljubav kroz elemente komedije, melodrame i tragedije dostiže elementarnu katastrofu. Elegantnost i surovost komedije, silovitost i nežnost dočarali su na sceni, pored Sonje Milojević Vladimir Milojević (Rišar), Aneta Tomašević (Radica), Kristina Pajkić (Elena), Ivan Tomašević (Madam Pomere). Za izbor muzike i scenografiju pobrinula se sama rediteljka, a za idejno rešenje scenografije Nikola Nikolić. Kostime je uradila mlada Selena Tomašević, dok je za scenski pokret bila zadužena Kristina Pajkić.
Inače, na ovoj manifestaciji, koju je 1992. godine osnovao u Paraćinu ugledni srpski pisac i kritičar Slobodan Selenić, a koja se poslednje četiri godine održava u Aleksincu, učestvovale su i predstave „Slavna Florens“, Atelje 212 Beograd, „Zeleni zraci“, Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac, „Opštinsko dete“ Pozorište „Bora Stanković“ Vranje.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa