19. februar 2015.19. feb 2015.
KONCERT U MUZIČKOJ ŠKOLI „MIHAILO VUKDRAGOVIĆ“ ODUŠEVIO ŠAPČANE

SALKOVE VIOLINSKE VRATOLOMIJE

Muzičkim stazama od zrelog baroka do poznog romantizma prošetali su se svi koji su bili prisutni u ponedeljak u prepunoj sali Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“. Salko Lekić, mladi šabački violinista, učenik treće godine Srednje muzičke škole u klasi prof. Nebojše Vlaisavljevića, oduševio je sve izvođenjem Bahovih „Partita br. 2 d-moll“, Mocartove „Sonate za violinu i klavir g-dur“, „Koncerta za violinu a-mol“ Henrija Viuhtempsa, Rodeove kompozicije „Caprice br. 5“, Paganinijeve „Caprice br. 2“ i Ravelove „Tzigane“.
- Uvek može bolje ali zadovoljan sam. Ovo je za ovu koncertu sezonu dobro. Napredovaću još. I dalje su ispred mene meseci vežbanja, pripremanje za Akademiju. Svakim danom sve se više i više vežba tako da je sve napornije. Svaka kompozicija je na svoj način lepa. Trudio sam se da iznesem maksimum iz svake. Mislim da sam se svideo publici i da sam ih zadovoljio na najbolji način ““ rekao je ovaj izuzetno talentovani mladić kome je u planu da četvrtu godinu završi ubrzanim tempom kako bi se uskoro upisao na Muzičku akademiju u Beogradu i tako otvorio vrata studijama u Beču.
Kao gosti koncerta nastupile su Ana Teodorović, koja je na klaviru izvela „Barkarolu“ Čajkovskog, i flautistkinja Janja Ilić sa „Prelude and Dance“ R. L. Caina i „Sherezo“ Čičkova. Klavirski saradnik i ovoga puta bila je Emel Hasanoglu.
- Salko Lekić mlad, talentovani čovek koji je jako bogat profesionalnim iskustvom, a mlad u godinama. Sarađujemo devet godina i prosto od njega očekujem rezultate. Večeras sam bio jako zadovoljan. Jana Ilić za mene je otkrovenje. Fenomenalno svira flautu. Ako uzmemo u obzir to da se duvački instrumenti sviraju od petnaest godina zbog kapaciteta pluća, a ona ima samo devet, onda sami prosudite koliko je to dobro. Ana Teodorović je takođe izvrsna. Mislim da je za nas ovaj koncert više od koncerta zato što nam daje nadu. Što je više ovakve dece to je bolje. Šabac kao grad brine o ovoj deci, ali uvek može više. A država na svom nivou treba da razmisli o ovakvim stvarima, talentovanoj deci jer su ona njena budućnost. Oni su budućnost svih nas - istakao je prof. Vlaisavljević.
Prvi koncert iz serije evropskih koncerata „Šabac, evropski grad kulture“ održan je zahvaljujući Evropskim fondovima za kulturu i prof. Vlaisavljeviću koji je celu priču pokrenuo pre dve godine.
- Moram da kažem da sam zahvalan bivšem gradonačelniku, sada savetniku gradonačelnika, Milošu Miloševiću koji je podržao zadnje dve godine sve ovo što smo radili. Imao je viziju da preko obrazovanja i kulture, ideologije kulture, kulturne širine, dobije sve ostalo. Ja sam mu zahvalan na tome. On je paralelno sa mnom veoma pionirski radio na ovim projektima kao i cela Gradska uprava. Mislim da Šabac kao grad ovo zaslužuje ““dodao je prof. Vlaisavljević.
Zahvaljujući svemu ovome Šapčani će imati priliku da 22. marta u Šabačkom pozorištu prisustvuju koncertu italijansko-srpskog kvarteta „Ildalpaeze“. Do tada Šapčanima ostaće zvuci mladog virtuoza na violini kao jedan od podsetnika da je muzika hrana za dušu i telo.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa