19. februar 2015.19. feb 2015.
OBEZBEĐIVANjE OBJEKTA U VELIKOM PARKU

ČARDAK NI NA NEBU NI ZEMLjI

Devedesetih godina prošlog veka, u vreme intezivnog razvoja privatnog preduzetništva, „neko“ je došao na genijalnu ideju da bi mogao da sruši Dom izviđača i da na dve katastarske parcele (k.p. br. 2046/12 i br. 2046/13 KO Šabac) , čiji je korisnik Savez izviđača opštine Šabac, izgradi poslovno-stambeni objekat. I možda u tome ne bi bilo ničega spornog, da u toku izgradnje investitor nije odstupio od gabarita predviđenih građevinskom dozvolom. Objekat je konstruktivno izveden tako da dograđeni deo nije bilo moguće srušiti, jer bi to za sobom povuklo urušavanje celog objekta. Građevinska inspekcija je tada obustavila dalje izvođenje radova, a radnici su napustili gradilište da se više nikada ne vrate, ostavljajući za sobom nezavršen i neobezbeđen objekat. U ovom momentu je građevinska dozvola za navedeni objekat odavno istekla, sam objekat ima status nedovršenog objekta, a ceo predmet se nalazi na sudu. I tako već 15 godina.
Nagli prekid radova i zub vremena su učinili svoje, tako da je boravak u objektu i kretanje oko njega postalo u potpunosti nebezbedno. Sa fasade vise neuklonjeni delovi drvene oplate, crep gotovo svakodnevno spada sa krova, a ispod natprozornih greda nema nosećih stubova. Ove grede, težine 300-400 kg, umesto da nose opterećenje od konstruktivnih delova zida iznad sebe, vise, o taj isti zid, okačene samo tankim slojem cementnog maltera. Pitanje je samo dana kada će neka od ovih greda otpasti i nekog povrediti.
Navedeni objekat će, ko zna koliko još dugo, kao čardak ni na nebu ni na zemlji, ostati da stoji u ovakvom stanju, sve do donošenja pravosnažne sudske odluke. Za to vreme pristup dece u objekat i oko objekta ni na koji način nije sprečen, pa to vremenom polako postaje omiljeno mesto za igru. Mišljenja smo da za ovo ne možemo da krivimo decu, jer su polusrušene i nedovršene zgrade oduvek, kao magnet, bile mesto za opasne igre i treniranje hrabrosti, ali smo isto tako i mišljenja da u jednom parku, na istom prostoru, ne mogu i ne smeju da se nalaze nedovršeni i polusrušeni objekti i dečja igrališta. Neko će, sa ovog prostora, morati da se skloni.
Kako navedeni objekat u ovom momentu ne možemo da uklonimo, a našu decu i njihovo igralište ne želimo da sklonimo i ustuknemo pred neodgovornim i bahatim ponašanjem pojedinaca, mi građani, okupljeni oko Građanske inicijative KORAK, zahtevamo, ako je potrebno i preklinjemo, da gradske vlasti učine sve što je potrebno da se poveća bezbednost, i zaštite životi i zdravlje dece koja se igraju na igralištu u Velikom parku, i to na taj način što će se: ukloniti ili sanirati svi konstruktivni elementi zgrade koji su skloni urušavanju; na sve otvore na objektu postaviti armaturna mreža, fiksirana tako da se ne može lako skinuti, kako bi se sprečio svaki ulazak u objekat; na propisanoj udaljenosti, oko celog objekta, postaviti drvena ili metalna zaštitna ograda, kako bi se sprečio svaki mogući prilazak zgradi.
Građanska inicijativa Korak

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa