19. februar 2015.19. feb 2015.
KONFERENCIJA GRADSKOG ODBORA ZAJEDNO ZA SRBIJU

IZBORI PO ZAKONU

Gradski odbor Zajedno za Srbiju održao je prošlog petka konferenciju za štampu na kojoj su govorili o izborima za savete mesnih zajednica Drenovac i Desić. Tom prilikom je rečeno da su izbori bili regularni i da velika izlaznost govori o tome. Predstavnici saveta ove dve MZ govorili su o saradnji sa Gradskom upravom i potrebama svojih sela.
-Smatram da smo na ovim izborima pobedili i dobili podršku za politiku istinske decentralizacije, odnosno samouprave, što je politika istinske slobode. Naša politička organizacija želi da svi naši građani dobiju institucionalno pravo da odlučuju i tako preuzmu odgovornost za mesto u kom žive i za novac koji je na toj teritoriji ubran kroz porez na imovinu. Svako treba da dobije priliki da odlučuje kroz modele koje ćemo doneti na nivou grada. Građani na taj način postaju partneri u lokalnoj, a i u državnoj vlasti. To je politička decentralizacija. Pored toga imamo i administrativnu decentralizaciju na koju sam naročito ponosan, jer je ideja da u svakom od 52 sela postoji poverenik koji će se boriti za građane, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, ispred ZZS.
Zelenović je istakao da je cilj da svi imaju ista prava, bilo da žive u najudaljenijem selu ili u centru grada. Dodao je da građani Šapca neće biti sluge administracije, nego ona njihov.
Odogovorio je i na optužbe Srpske napredne stranke da izbori u Desiću nisu održani po zakonu. Zelenović ih je nazvao besmislicama.
-Izbori u Desiću su urađeni po zakonu i svim pravilima. Optužbe su besmislene, rekao je Zelenović i pokazao papire sa neopozivom ostavkom prethodnog predsednika MZ i zapisnikom sa sastanka Saveta gde su svi podneli ostavke i predložili da se organizuju novi izbori.
Miodrag Filipović, iz ZZS, je naveo da je pored rezultata izbore obeležila i velika izlaznost, u Desiću oko 54 odsto, a u Drenovcu oko 68 odsto upisanih birača. Smatra da izlaznost daje pun legitimitet novoizabranim savetima MZ i politici koju su ponudili građanima.
Nikola Burmazević iz Saveta MZ Drenovac zahvali se na podršci meštanima ovog sela. Naveo je da očekuje dobru saradnju sa Gradskom upravom, kao i do sada.
-Dobili smo gradskog poverenika, što nam omogućava bržu preregistraciju poljoprivrednih gazdinstava i rešavanje drugih problema. Bitno nam je da ambulanta radi svakodnevno. Najzahvalniji bi bili kada bi se završio nasip, rekao je Burmazević.
Slobodan Nedić, predstavnik MZ Desić, naveo je da su meštani prepoznali ljude koji će da ih vode u dobrom pravcu. Kao posebno dobre stvari izdvoji je pomoć poverenika poljoprivrednicima i to što će porez na imovinu biti na raspolaganju MZ. Nada se i dobroj saradnji sa Direkcijom za poljoprivredu. Tražiće pomoć od GU da ambulanta radi redovno, da se asfaltira oko 5 kilometara puta i renovira Dom u Desiću.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa