19. februar 2015.19. feb 2015.
PROBLEMI SA VODOSNABDEVANjEM U OPŠTINI BOGATIĆ

ZVORNIČKE CISTERNE U BOGATIĆU

Prošle sedmice načelnik Mačvanskog upravnog okruga Dragoslav Milanović održao je konferenciju za štampu na kojoj je govorio o načinu na koji je trenutno prevaziđen problem sa pijaćom vodom na jednom delu opštine Bogatić. Naime, analizom vode pokazalo se prisustvo arsena prvo na arteskoj česmi u Crnoj Bari, a potom je analiza individualnih bunara pokazala i prisustvo nitrata u vodi. Meštani se trenutno snabdevaju vodom iz cisterni, a proglašena je vanredna situacija. Četiri cisterne zapremine oko 1.000 litara Bogatiću je poslala opština Mali Zvornik, dok se voda doprema iz “Vodovoda“ Šabac.
-Načelnik Okruga ima zadatak da u svakoj situaciji, kada mu se predstavnici lokalnih samouprava obrate za pomoć, pokuša da im izađe u susret. Iskoristio sam funkciju komandanta Štaba za vanredne situacije na nivou Okruga i uz pomoć Sektora za vanredne situacije i predsednika opštine Mali Zvornik sanirana je kritična situacija u delu opštine Bogatić. Četiri stacionarne cisterne obezbeđene su u Crnoj Bari, Glogovcu, Sovljaku i Salašu Crnobarskom i nastavilo se sa kružnim snabdevanjem cisternom koja svakodnevno dolazi iz Šapca, rekao je Milanović.
Predsednik opštine Bogatić, Nenad Beserovac, objasnio je da je voda analizirana zbog jalovine još u novembru. Izveštaj Zavoda za javno zdravlje pokazao je prisustvo geološkog arsena na arteskoj česmi u Crnoj Bari i ona je zatvorena. Međutim, kako su građani navikli da je koriste, zatražena je ponovna analiza, a nakon nje meštani su vršili i kontrolu individualnih bunara. Od 41 uzorka neispravno je bilo čak 40.
-Odmah su preduzete kratkoročne i dugoročne mere. Angažovali smo stručnjaka sa Rudarsko - geološkog fakulteta. Napravili smo projektni zadatak i tražili da nam u hitnom roku izvrše analizu stanja i daju konkretne predloge, rekao je Beserovac.
Kako je naveo predsednik opštine Bogatić, rešenje bi bilo u kopanju bunara na dubinama od 50 do 60 metara, koji bi bili zaštićeni i od nitrata na manjim i od arsena na velikim dubinama, kao i prolazak seoskog vodovoda. Sada gradsku vodu ima samo naseljeno mesto Bogatić.
Predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, rekao je da oni imaju problema sa vodosnabdevanjem već duži period. Na poziv načelnika su pritekli u pomoć opštini Bogatić, koja je takođe njima pomagala. Mesne zajednice na teritoriji opštine Mali Zvornik, koje se isto snabdevaju iz cisterni, ne trpe zbog ove pozajmice komšijama.

M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa