26. februar 2015.26. feb 2015.
NOVI ODRED IZVIĐAČA U ŠAPCU

“SAVSKI ČIVIJAŠI“

Sve aktivnosti izviđača organizuju se na radost svih mlađih članova. Godišnje skupštine se održavaju za podnošenje “računa“ članstvu o izvršenim aktivnostima. Velika radost je kada se osniva nova izviđačka jedinica. Osnovan je novi izviđački odred za porečane pod imenom “Savski čivijaši“. Prvi starešina odreda je Mirko Živanović, zamenik Miodrag Reljić. OI “Vera Blagojević“ održao izbornu skupštinu. Novi starešina odreda je Savo Dervišević, dosadašnji zamenik
Ova 2015. godina za šabačke izviđače počela je vrlo burno i masovno. Najpre je početkom januara održana godišnja skupština Gradskog saveza izviđača, zatim izborna skupština odreda izviđača “Vera Blagojević“ i sada osnivačka skupština odreda ““ poreča “Savski čivijaši“.
Porečanstvo, kao “grana“ izviđaštva, u Šapcu postoji odavno. Najpre je 1968. godine osnovan odred “Sutjeska“, koji je 2005. godine preimenovan u “Sava“, da bi se posle 42 godine postojanja i vrlo uspešnog rada ugasio, na žalost mnogih porečana. Dok je radio ovaj odred je bio uvek među najboljima u opštinskom Savezu, osvojio je 23 republička priznanja ““ traku “Odred orlova“, zatim zlatni i srebrni izviđački javorov list, i mnoga druga priznanja.
Početkom ovog veka, kao i u drugim organizovanim sredinama, naišle su razne promene, reforme i organizacije. Veći deo starijih odreda “Sava“ napustio je odred.
Aktivnošću Ivana Petrovića i drugih prikupljen je dovoljan broj novih zainteresovanih članova da se osnuje novi odred pod nazivom “Savski čivijaši“.
Na osnivačkoj skupštini 1. marta 2015. godine, prisustvovalo je 32 nova člana, pedesetak gostiju i dvadesetak veterana-porečana, među kojima Srba Jovanović, Slobodan ““ Boka Damnjanović, Budimir Urošević, Slobodan Aćimović i drugi.
Atmosfera na skupštini u novom Domu izviđača na Letnjikovcu bila je veoma vesela, posebno za nove članove. Skupštinu je vodio Budimir Urošević.
Prisutne je najpre sa ciljem skupštine upoznao Ivan Petrović, koji je ukratko rekao o programu, ciljevima i zadacima ovog odreda u okviru izviđačke organizacije.
Za diskusiju su se javili i kratko pozdravili Slobodan ““ Boka Damnjanović, raniji starešina odreda, zatim Goran Bajević, starešina odreda “Cer“ iz Majura i Velja Milošević, predsednik Gradskog Saveza izviđača. Pored pozdrava Milošević je upoznao prisutne da će na ovogodišnjem Džemoboriju svetskih izviđača u Japanu učestvovati i predstavnici Šapca. Takođe, jedna grupa šabačkih izviđača biće na izviđačkoj akciji u Švajcarskoj.
Na ovoj osnivačkoj skupštini izabran je štab u sastavu: starešina odreda Mirko Živanović, zamenik Miodrag Reljić i članovi Ivan Petrović, Zorica Petrović, Vojislav Živanović, Dragan Lazić, Dušan Teodorović, Vladimir Žegarac, Vojislav Božinović, Ivan Banjac, trojica vođe posada i tri predstavnika Saveta roditelja. U nadzorni odbor izabrani su Zlatomir Radovanović, Biljana Damnjanović i Srba Jovanović. U starešinstvo Gradskog Saveza izabrani su Mirko Živanović, Miodrag Reljić i Ivan Petrović.
Dan pre osnivačke skupštine odred izviđača “Vera Blagojević“ održao je svoju izbornu skupštinu. Godišnji izveštaj podnela je dosadašnji predsednik odreda Svetlana Pavlović. Izveštaj je prihvaćen jednoglasno bez primedbi i dopuna. Takođe podnet je i godišnji predlog aktivnosti odreda koji je jednoglasno prihvaćen.
U izbornom delu skupštine za novog predsednika izabran je dosadašnji zamenik Savo Dervišević. Njegov zamenik biće Đorđe Milošević, a članovi uprave odreda su Svetlana Pavlović, Nataša Ćirić, Nataša Pavlović i Kristina Dervišević. Starešina brđana biće Pera Trajković. Na skupštini je podeljeno desetak zahvalnica prijateljima odreda i članovima odreda.
Stevan Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa