26. februar 2015.26. feb 2015.
ZAJEDNIČKA SEDNICA OPŠTINSKOG VEĆA KOCELjEVA I UO BIBLIOTEKE

KULTURA NA DNEVNOM REDU

Prošle srede članovi opštinskog veća imali su priliku da na zajedničkoj sednici sa UO Biblioteke “Janko Veselinović“ razmatraju izveštaj o radu i finansijskom poslovanju ove kulturne ustanove u protekloj godini, ali je diskusija po ovoj tački dnevnog reda izostala.
Međutim, program koceljevačke biblioteke za tekuću godinu načelnik odeljenja za opštu upravu i javne službe Radovan Ranisavljević ocenio je kao dobar i izrazio nadu da će biti i realizovan.
- Međutim, ako se nastavi sa načinom rada kao i u 2014, od toga nema ništa - rekao je Ranisavljević i izneo niz kritika, prevashodno na račun rukovođenja.
- Posebno bitno je rukovođenje ustanovom, radna disciplina, izvršavanje obaveza, poštovanje radnog vremena...Ova ustanova mora jedinstveno da posluje, a ne kao “slobodni strelci“. Verujem da će se to promeniti. Direktor mora iz korena promeniti sistem rada da bi svi delovali kao jedan tim - smatra načelnik odeljenja za opštu upravu i javne službe.
Na sednici je istaknuto da u finansijskom poslovanju biblioteke nema nenamenskog i neracionalnog trošenja novca.
Muke sa prevozom
Istoga dana veće je održalo i samostalnu sednicu na čijem su se dnevnom redu, između ostalog, našli i Izveštaji o finansijskom poslovanju za prošlu kao i predlozi planova za ovu godinu OŠ “Mića Stanojlović“ i Srednje škole u Koceljevi.
Radovan Ranisavljević smatra da nenamenskog trošenja novca nema ni u osnovnoškolskoj ustanovi ali da poslovanje ipak može da bude, kako je rekao, racionalnije, štedljivije.
- Pojedini troškovi su viši u 2014. nego u 2013. godini. I dalje su visoki troškovi prevoza putnika, zaposlenih i đaka, 7,5 miliona dinara. Velika sredstva se za ovu namenu izdvajaju. Mora se štedeti svaki dinar gde god je to moguće - rekao je Ranisavljević.
Direktor koceljevačke osnovne škole Pavle Aleksić podsetio je da u okviru ove obrazovne ustanove postoji 15 školskih objekata, što je skoro deset hiljada kvadrata prostora koji treba održavati kao i da su što se tiče finansijskog plana sredstva gotovo na istom nivou kao i prošle godine.
Načelnik odeljenja za opštu upravu i javne službe ocenio je da su pojedini troškovi visoki i u koceljevačkoj srednjoj školi.
- Iako se krajnje racionalno troši novac tražio sam ipak da se još više štedi. I ovde su troškovi prevoza visoki, četiri miliona dinara. Mi nemamo zakonsku obavezu da plaćamo đacima u srednjoj školi putne troškove. Ali, kako bi stimulisali đake da pohađaju baš ovu školu, obezbeđen je prevoz. Međutim, to su sada već velika sredstva i mi imamo zaista velike muke da to ispratimo - izjavio je Ranisavljević i dodao da se moraju tražiti novi, dodatni izvori finansiranja.
Na ovaj problem osvrnuo se i direktor Srednje škole u Koceljevi Veroljub Matić koji se složio sa tvrdnjom da su troškovi putovanja iz godine u godinu sve veći.
- Mi prevozimo školskim mini busom učenike iz jednog dela ubske i naše opštine. Ti troškovi su narasli do neke mere gde ih je teško ispratiti. U oktobru su samo troškovi putovanja ispunili kvotu koja je predviđena za kompletan mesec. U februaru nismo u stanju ni najosnovnije troškove da podmirimo. Postavlja se pitanje koliko je to opravdano, jer ako celu kvotu damo za put jasno je da nemamo novca za ostalo - rekao je Matić i dodao da je ovo ipak neophodna mera kako bi škola opstala.
Naime, prema podacima koje je izneo, kada je škola osnovana u sistemu je postojalo usmereno obrazovanje i svi đaci su imali obavezu da je pohađaju. Tada je škola imala 18 odeljenja. Međutim, sa ukidanjem usmerenog obrazovanja škola se suočava sa opadanjem broja učenika. Najmanji broj odeljenja, samo deset, zabeležen je 2000. godine. Od tada se ova obrazovna ustanova trudi, da osim kvalitetnim radom, privuče đake i obezbeđenim prevozom do škole i nazad.
- Mi se trudimo da održimo neophodan broj odeljenja koji iznosi 16. Trenutno imamo 15 odeljenja plus jedno koje nije priznato i koje je ostalo jer su profesori odlučili da rade besplatno kako šteta ne bi bila naneta đacima kojih u ovoj školi ima oko 390 - izjavio je direktor Srednje škole koji je prisutnima prezentovao veoma zanimljive uporedne podatke o odnosu broja stanovnika i broja odeljenja koja se upisuju u opštinama slične veličine na teritoriji Mačvanskog i Kolubarskog okruga.
- Opština Ub ima oko 30 hiljada stanovnika i upisuje osam odeljenja, Bogatić ima 28-29 hiljada i šest odeljenja, Krupanj kao i Vladimirci oko 17 hiljada stanovnika i pet odeljenja, Ljubovija i Mionica imaju oko 14 hiljada a upisuju četiri odnosno dva odeljenja, dok Koceljeva sa oko 13 hiljada stanovnika upisuje pet. Osečina, koja ima oko 12 hiljada upisuje dva odeljenja. Iz ovih podataka možemo zaključiti da se naša opština nalazi u gornjem delu tabele, ispod Uba i Bogatića, koji imaju više od duplog broja stanovnika. To znači da je prevoz đaka moćno sredstvo za privlačenje učenika - zaključio je Matić.
Direktor osnovne škole Pavle Aleksić predložio je da se ozbiljnije razmisli o nabavci autobusa za prevoz osnovaca i srednjoškolaca, da se napravi studija i proceni na koji način je to moguće uraditi, jer s obzirom na visinu troškova putovanja u ove dve obrazovne ustanove, siguran je u isplativost ove mere.
On je upozorio i na činjenicu da iz osnovne škole u ovoj školskoj godini izlazi 150 učenika, dok će u prvi razred biti upisano tek 86, što je poražavajući podatak.
Vesna Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa