26. februar 2015.26. feb 2015.
OSVRT

OPREZNO S VODOM ZA PIĆE

Prema dostupnim vodnim resursima Srbija je u gornjoj polovini lestvice država, odnosno među prvih 50. Taj podatak ne sme da zavara jer su samo osam odsto ovih voda domaće, a čak 92 odsto vode u Srbiji čine tranzitne. Dakle, domaćim vodama Srbija raspolaže sa oko 2.000 kubnih metara godišnje, po stanovniku. Posmatrano sa ovog aspekta pripadamo velikoj grupi osetljivih po pitanju raspoloživosti vodnim resursom. Ovaj odnos još je nepovoljniji na severu Srbije, gde je domaćih voda tek jedan odsto.
Sve ukazuje na činjenicu da se očuvanje vodnih resursa mora postaviti ispred svega.
U istom kontekstu je i izjava jednog renomiranog biznismena, koji je dosta novca uložio u priobalju Drine, a nameran je da i dalje investira na dobrobit svog naroda.
- Vidite li sva ova motorna vozila koja prosto “gamižu“ svakodnevno prostranim putevima Čikaga. Pitam se, šta bi se dogodilo da iznenada ovde par dana nestane nafte? Ali uveravam vas, da su vode Mačve vrednije od nafte. Od izuzetne je važnosti sačuvati ih ne zagađene, za piće, rekao je jednom prilikom Slobodan Pavlović, američki biznismen srpskog porekla rođen u Popovima, kod Bijeljine u Republici Srpskoj.
Po prečišćavanju voda Srbija se nalazi na začelju liste Evropskih država, sa svega oko šest odsto zagađenih voda koje se prečišćavaju. Još jedan poražavajući podatak odnosi se na kanalizacione sisteme, gde je bez pristupa kanalizaciji oko 65 odsto Srbije. Ako se posmatraju samo urbane gradske zone, situacija ni tu nije ružičasta. Čak 25 gradova nema izgrađenu kanalizaciju. Nažalost, u tom nepopularnom društvu je i opština Bogatić. Ovde je izgrađen glavni kanalizacioni kolektor u dužini od 17 kilometara ali dalje od toga se praktično nije maklo. Građane Mačve i u onim selima za koje je projektom predviđeno postavljanje sekundarne kanalizacione mreže i onima gde nije, godinama muči problem propisnog odlaganja tečnog otpada. Septičke jame “niču kao gljive posle kiše“, a svežinu zdravog poljskog vazduha, često “zapljuskuje“, smrad osoke koja često završava u kanalima.
I najnoviji slučaj pojave zagađene vode za piće u Crnoj Bari je opominjući. Kako saznajemo i u izveštaju komandanta Štaba za vanredne situacije opštine Bogatić Nenada Beserovca, oni su doneli odluku o zabrani korišćenja vode za piće i pripremanje hrane u Crnoj Bari i da se s tim u vezi zatvori arterska česma u Sovljaku.
Meštani Crne Bare i Sovljaka se pijaćom vodom snabdevaju iz cisterne, a kakvu vodu piju drugi Mačvani?
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa