26. februar 2015.26. feb 2015.
IZMEĐU REDOVA

NIŠTA NAS NE SME IZNENADITI

Najavljuju prognostičari da će Baba Marta ovih dana pokazati svoju ćudljivu prirodu. Pa šta. Mi smo poodavno uvežbali one stvari “Ništa nas ne sme iznenaditi“.
Oni drugi, a nisu prognostičari, najavljuju i poskupljenje struje. Onda oni prvi, koji takođe nisu prognostičari, vele da do toga neće doći do kraja zime. Dok se oni tako preganjaju, utom će doći i proleće. I eto. Ipak, mi smo oni koji smo navikli na ono “Ništa nas ne sme iznenaditi“. Naravno, osim iznenađenja.
A to oko struje, jedni kažu jedno, drugi drugo. Pa jedni tvrde da neće doći do povećanja cena, biće to, dodaju, samo korekcija. Nije šija nego vrat. “Ništa nas ne sme iznenaditi“. Pa ni poskupljenja.
Srbija je ovih dana u duhu filmskog festivala. Pa da. Nama je u životu skoro sve kao u filmu. Malo komedije, malo više drame, dovoljno melodrame... “Ništa nas ne sme iznenaditi“.
Još traju rasprave o tome da li treba u skupštinski vokabular uvesti rečnik neprimerenih izraza. Jedan stručnjak je izjavio kako je to tehnički odnosno jezički, potpuno neizvodljivo. Pa naravno, kako Srbinu uskratiti da govori kao što misli i da misli ono što ne govori. Ni to nas ne sme iznenaditi.
Kod nas u Srbiji na brdovitom Balkanu još uvek traje Drugi svetski rat. Naročito onaj naš, i samo naš, između partizana i četnika. Neki dan su ispred suda u prestonici buduće evropejske države, sa sve zastavama i ostalim obeležjima, pristalice i jednih i drugih, navijali, naravno, svako za svoje. Ko je pobedio, ili će tek pobediti, reći će istorija. Kao i obično. “Ništa nas ne sme iznenaditi“.
Štampa objavila “Savet za borbu protiv korupcije je zabrinut kako je medijska scena u Srbiji devastirana tabloidizacijom i relativizacijom ozbiljnih problema“. Ama, nije moguće da su ti koji to rade tek sad zaključili da Srbi odvajkada relativizuju ozbiljne i najozbiljnije pojave. Pa dalje, kažu ti koji to ocenjuju i procenjuju “U izveštaju o vlasničkoj strukturi i kontroli medija, od 2011. do 2014. godine, vladin Savet je konstatovao i da je percepcija o cenzuri u javnosti osnovano utemeljena na nespornim činjenicama i da političari ne treba da negiraju postojanje cenzure, već treba da utvrde kako je stvorena percepcija da cenzura postoji“. Tako vele, od reči do reči. I eto ti sad. Oni preživeli novinari, koji se sećaju i davnašnjih režima, znaju da se o sličnim pojavama raspravljalo i u tim dobima. Najčešće se, tada, zaključivalo da te cenzure nema, već da je to proizvod samo autocenzure. Političari, razume se, nikada nisu bili krivi. Ni tada, kao ni sada. Po onoj dečjoj “Mir, mir, niko nije kriv“. Pa da, “Ništa nas ne sme iznenaditi“. Čak ni percepcija.
E tako ni naše žene, da ne kažemo lepši a svakako i vredan deo ovovremenog čovečanstva, neće se ni ovog 8. marta iznenaditi nesvakidašnjom, to jest jednogodišnjom pažnjom muške populacije. I to je stečeno u akciji “Ništa nas ne sme iznenaditi“.
Branko Jelić

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa