26. februar 2015.26. feb 2015.
U MUZIČKOJ ŠKOLI „MIHAILO VUKDRAGOVIĆ“ UZ KLAVIRSKE ZVUKE PREGRŠT NAGRADA

ŠAPČANI NAJBOLjI

Pod pokroviteljstvom grada Šapca od 28. februara do 3. marta održano 19. Međunarodno takmičenje mladih pijanista. Nastupilo devedeset sedam takmičara iz Makedonije, BiH, Crne Gore, Mađarske, Hrvatske, Ukrajine i Srbije. Laureat mlađih kategorija Šapčanka Irina Brodić
Koncertom profesora klavira Državnog konzervatorijuma „Čajkovski“ u Moskvi Jevgenija Aleksandroviča Starodupceva prošle subote otvoreno 19. Međunarodno takmičenje mladih pijanista. Salom Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“ odjekivali su zanosni zvuci Šopenove „Shereze br. 1 i 4“ i Skrjabinove „Sonate 3 i 4“. Oduševljena publika burnim aplauzima pozdravila je svaku kompoziciju.
- Drago mi je što gostujem u Šapcu a i što sam član žirija. Jedva čekam da čujem kandidate - rekao je Starodupcev vidno oduševljen prijemom domaćina.
Pre početka koncerta sve prisutne u ime gradonačelnika Nebojše Zelenovića i grada Šapca pozdravio je pomoćnik gradonačelnika Dejan Živanović.
- Grad Šabac ima izuzetnu čast ali i privilegiju da ima muzičku školu kao što je Muzička škola „Mihailo Vukdragović“, a samim tim da bude i pokrovitelj jednog izuzetnog takmičenja. Grad Šabac će i ubuduće biti pokrovitelj ovakvih dešavanja i gledaće da na svaki način mlade talente finansira i stipendira kako bi oni postigli rezultate iz onih oblasti u kojima su nabjolji ““ dodao je Živanović.
Ovogodišnja, peta po redu, Pedagoška nagrada „Matusja Blum“, za višegodišnje izuzetne rezultate na polju klavirske pedagogije i vaspitanja mladih pijanista, dodeljena je redovnom profesoru klavira na beogradskom Fakultetu muzičke umetnosti Ninoslavu Živkoviću.

- Drago mi je što mogu da kažem da sam prijatno zaprepašćen. Zahvaljujem se dodeljivaču nagrade. Nisam to očekivao. Svakako da je lepo primiti priznanje. Vrlo sam ponosan ““ rekao je prof. Živković.
Predajući nagradu svom nekadašnjem profesoru, a danas i sam u toj ulozi, mr Dragomir Bratić istakao je da je prof. Živković jedan od retkih ljudi o kojima nikada ne promenite mišljenje.
- Od prvog trenutka sam se radovao što sam imao čast da budem u njegovoj klasi do današnjeg dana kada sedi u žiriju u ovoj školi. Mogu samo da kažem da je veliki čovek koji poseduje ogromno znanje, veliku strpljivost, sve ono što bi trebalo da krasi svakog pedagoga. Profesore, hvala ““ dodao je Bratić.
Najbolji među najboljima
Tokom tri dana takmičenja devedeset sedmoro mladih različitog uzrasta iz Makedonije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Ukrajine i Srbije takmičilo se u sedam kategorija. Stručni žiri, sastavljen od vrsnih umetnika, istaknutih klavirskih pedagoga i izvođača, bio je podeljen u dve kategorije. Mlađe kategorije oceljivali su Maja Kastratović (Slovenija), Čedomir Marjanović (Beograd), Aleksandar Gligić (Novi Sad), Jovana Radovanović (Kragujevac), a starije Đorđe Milojković (Ženeva, Švajcarska), Đorđe Staneti (Zagreb, Hrvatska), Ninoslav Živković (Beograd) i Dorian Leljak (Novi Sad). U radu oba žirija ovog puta učestvovao je Jevgenije Aleksandrovič Starodupcev, pijanista i prof. klavira.
- Uvek se radujemo da dočekamo prijatelje koji dugi niz godina dolaze, koji su verni našem takmičenju i možda strožijem ocenjivanju nego na drugim takmičenjima. Ponosni smo na deset prvih nagrada pijanista iz naše škole koji su pokazali da zaista važimo za jednu od najboljih klavirskih škola u Srbiji. Imamo sreću da je i laureat ove godine u nižim kategorijama iz naše škole, sjajna mala Irina Brodić iz klase Helene Davidović. Najbolje plasirani u starijim kategorijama je Momčilo Tomić iz klase Goare Lazić tako da ima puno razloga za slavlje. Ove godine nismo imali kašnjenje ni jedne jedine grupe sa početkom tako da je žiri zaista bio revnostan u svim segmentima posla. Nadam se da su svi takmičari zadovoljni otišli iz Šapca, sa nekim novim utiscima i da će nam ponovo doći ““ rekao je mr Dragomir Bratić iz organizacionog odbora na završnom koncertu najuspešnijih u utorak.
A najbolji među najboljima, kojima su dodeljene nagrade po kategorijama, su Darija Džigurski, Irina Brodić, Aleksandra Milutinović, Momčilo Tomić iz Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, Dušan Dakić, učenik Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Vršca, Kristina Blažić, učenica Muzičke škole „Ljubinka Lazić“ Vojka.
- Bilo je jako teško. Posebno mi je drago što sam osvojila laureat u svom gradu. Prelepo iskustvo. Konkurencija je bila jaka. Dala sam sve od sebe. Moj trud se isplatio. Žiri i nije bio baš zahtevan, a treme nije bilo ““ dodala je pobednica prve kategorije i laureat mlađih kategorija Irina Brodić, jedna od dva takmičara koja je osvojila maksimalnih sto bodova.
Da je takmičenje bilo jako potvrdio je i Momčilo Tomić pobednik četvrte kategorije sa osvojenih devedeset sedam bodova.
- Drago mi je što sam pobedio. Čast mi je što sam učestvovao na ovakvom takmičenju. Svake godine je sve jača konkurencija. Što se tiče organizacije na zavidnom je nivou. Žiri i kriterijumi su se podigli u odnosu na prethodne godine. Naravno, idemo dalje. Koncentracija se bazira na sledeće takmičenje ““ istakao je Momčilo Tomić.
Od devedeset sedam takmičara dvadeset pet nagrađenih učenika je iz Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“. O njihovom talentu i kvalitetu svedoči deset prvih nagrada.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa