26. februar 2015.26. feb 2015.
ODRŽANA 19. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

VEĆA OVLAŠĆENjA GRADONAČELNIKU

Nesuglasice već kod usvajanja dopuna dnevnog reda. Za dan Grada Šapca izglasan 22. april. Politički marketing odbornika za govornicom. Usvojen predlog o otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta
Prva sednica u ovoj godini Skupštine grada Šapca održana je prošlog petka. Na dnevnom redu i ovoga puta bilo je više od 20 tačaka.
Kao najvažnija odluka tog dana predloženo je utvrđivanje Dana grada Šapca. Ipak, do nesuglasica je došlo na samom početku, već kod predloga za dopunu dnevnog reda. Odavno je praksa da odbornicima papiri sa predloženim dopunama budu podeljeni pred samo zasedanje, međutim ovog puta je došlo do presedana, pa je jedna čak i usmeno pročitana. Odnosila se na zamenu člana Gradskog veća Ilonu Janković dr Sandrom Ćosić.
Sednici je želelo da prisustvuje i tridesetak meštana Prnjavora koji su nezadovoljni raspodelom donacija koje su u ovo selo stizale nakon poplava. Kako svoj dolazak nisu prijavili ranije, predsedavajući prim. dr Slobodan Mirković je predložio da tri predstavnika prisustvuju zasedanju, ali bez mogućnosti učešća u radu. Odbornici su ovaj predlog jednoglasno prihvatili.
Za Dan grada Šapca predložen je 22. april, dan kada je turska vojna posada 1867. godine napustila Šabac. Opozicija se pobunila što je ova tačka stavljena kao prioritetna.
-Šabac ima mnogo značajnijih problema. Nema investitora, građani ne rade, lokalni plan zapošljavanja je na nuli godinama. Tražili smo samo da se na dnevni red stave neke tačke koje su mnogo bitnije . Dan grada treba da se ozvaniči, ali u nekom drugom vremenu, kada privreda bude radila, kada saznamo kako su neke privatizacije odrađene i šta je sa Dijagnostičkim centrom, rekao je šef odborničke grupe Srpske napredne stranke Blaža Knežević, koji je izrazi i bojazan da će se program predviđen za obeležavanje ovog dana iskoristiti u kampanji, jer je datum blizak izborima koji bi trebali da se održe u maju sledeće godine.
Nakon Kneževićevog izlaganja za govornicu je izašao gradonačelnik Nebojša Zelenović koji je rekao da je šokiran, te da je Knežević pljunuo na svoj grad. Opozicioni odbornici su na ove reči reagovali veoma burno, a gradonačelnik je od predsedavajućeg dobio opomenu.
Ova tačka dnevnog reda bila je inspirativna i za druge odbornike pa je tako Aleksandar Pajić iz SNS izneo mišljenje da se ne slavi dan kada su Turci otišli iz grada, nego kada su došle turske investicije. Odbornik Demokratske stranke Srbije dr Aleksandar Pavlović naveo je da ova stranka razmišlja unapred i predvideo da će Šabac imati još jedan dan, onaj kada se građani oslobode petnaestogodišnjeg jednoumlja.
Uz sve izrečeno, prva tačka je usvojena. Nakon toga, većinom glasova prihvaćen je i predlog o otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta.
Određen je i organ nadležan za davanje saglasnosti za izdavanje u zakup nepokretnosti u javnoj svojini grada koje koriste mesne zajednice. Tokom rasprave o ovoj tački govorili se o poverenicima, štednji u Gradskoj upravi, kao i tome da je bivši gradonačelnik Miloš Milošević u GU angažovan na privremenim poslovima za oko 128.000 dinara mesečno... Nakon svega toga, odbornik Srpskog pokreta obnove Živojin Vuletić za govornicom je izrazio nezadovoljstvo radom predsedavajućeg u tom trenutku, jer je dopustio da se duže od pola sata priča van tačke dnevnog reda i da govornici prave politički marketing.
JKP „Stari Grad“ je proširilo delatnost, pa će sada auto pijaca biti uređena. Usvojena je i Odluka o prečišćavanju i distribuciji vode i prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda. Takođe je izglasana i Odluka o pravu na naknadu troškova boravka dece u PU „Naše dete“.
Od ove sednice gradonačelnik je ovlašćen da zaključuje kolektivne ugovore za javna preduzeća i javne službe čiji je osnivač grad. Ovo je izazvalo nedoumice kod opozicije, da li je pre Nebojše Zelenovića Šabac imao gradonačelnika i postoji li još neko sem njega u Gradskoj upravi.
Na funkcije direktora JKP „Toplana Šabac“, Narodnog muzeja, i Doma zdravlja Šabac imenovani su dosadašnji v. d. ovih funkcija. Umesto Čedomira Jovanovića, koji je podneo ostavku iz ličnih razloga, za novog člana gradskog veća izabran je dr Branko Vujković.
Donete su i odluke i utvrđivanju doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta i proširenju Slobodne zone. Zamenjeni su i po jedan član Upravnog odbora Apoteke „Šabac“, Nadzornog odbora Doma zdravlja i Školskog odbora OŠ „Kralj Aleksandar Karađorđević“ u Prnjavoru i dva člana Školskog odbora Šabačke gimnazije.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović istakao je da mu je velika čast da prisustvuje sednici Skupštine na kojoj je doneta odluka o prazniku grada Šapca, jer, kako je naveo, grad ovakve istorije i kulture treba da ima svoj dan.
- Najvažnija tačka danas je odluka o iznosima doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta, koja je prošla ozbiljnu proceduru. Uz sugestije Privredne komore došli smo do zaključka da će cene doprinosa za uređenje nekretnina u Šapcu, za one koji ih budu izmirivali u trenutku potpisivanja ugovora sa gradom, biti za 50 odsto niže nego sada. Smatram, a to je i zaključak Privredne komore u Šapcu, da će to doprineti da se naše građevinske firme i investitori češće odlučuju za izgradnju novih kvadrata, bilo stambenog ili poslovnog prostora. Sa merom plana izmene generalne regulacije i ovom merom cena zaokružili smo našu ekonomsku politiku u delu građevinskog sektora. Očekujem da će doći do povećanja broja zaposlenih, a zatim i privredne aktivnosti, rekao je gradonačelnik.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa