5. mart 2015.5. mar 2015.
SINTEZA KNjIŽEVNE I LIKOVNE UMETNOSTI

ANTOLOGIKA SLIKE

U galeriji Kulturnog centra, u utorak, prikazana je izložba i predstavljena knjiga “Antologika slike“, zbornika petnaest kratkih priča koje su nastale prema motivima radova 15 slikara. Izložbu je otvorio Dejan Ulardžić.
- Ova ideja je već viđena u istoriji. Razlika je u tome što ni jedan od pisaca ne pokušava da valorizuje bilo koga od slikara, nego je prisutno uzajamno prožimanje iskustvenog u književnosti i likovnoj umetnosti. Iza projekta je stao Kulturni centar Novi Sad, gde je premijerno prikazana izložba i predstavljena knjiga, posle Šapca, obići ćemo još nekoliko gradova u Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, a završnica će biti u Rimu, rekao je Ulardžić.
Slike je selektovao Slavko Krunić, koji je priredio knjigu, a lista pisaca je napravljena prema odabiru Mirjane Ognjanović.
Šabačka publika ima, po prvi put, priliku da vidi radove trinaest od petnaest slikara koji su zastupljeni u Antologici. Postavka je otvorena do petka.
“Antologika slike“ ima sasvim poseban položaj među knjigama. Ona se danas javlja u naročitoj formi pinakobiblioteke, tj. zbirke koju sačinjavaju slikarska i prozna dela. Zbirka obuhvata, pored ostalog, i vrhunske domete civilizacije: satiru, grotesku, ironiju i apsurd, koji su posredstvom jednog “porodičnog sporazuma“ skupljenog sa novim suverenom iz dinastije Hum-or, poslužili za ispitivanje beskrajnih veza likovnih i književnih iskustava.
Slavko Krunić, autor
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa