5. mart 2015.5. mar 2015.
NENAD ĆORILIĆ IZ LOZNICE

NAJBOLjI SATIRIČAR

Aforističar i profesor engleskog jezika iz Loznice Nenad Ćorilić ovogodišnji je dobitnik nagrade „Vladimir Bulatović Vib“ koju tradicionalno dodeljuje list „Politika“ najboljem mladom satiričaru Srbije. Žiri u sastavu Vitomir Vita Teofilović, Zefrino Grasi, Vladimir Mićković, Dragutin Minić Karlo i Vladimir Dramićanin ocenio je da je Ćorilić svojim knjigama i mnogobrojnim aforizmima objavljenim u listovima, časopisima, satiričnim pregledima i antologijama nastavio putem velikog srpskog i evropskog satiričara, doprinoseći razvoju satirične forme.
-Ćorilićevi aforizmi uspešno ovaploćuju veliki istorijski luk čiji jedan krak seže u narodne izreke i vukovski jezik, a drugi se, preko klasika naše satire Domanovića, Zmaja, Nušića, Viba, oslanja na današnje korifeje našeg aforizma ““ Baljka, Vizetovića, Čotrića, Simića - istakao je prošlog petka na uručenju nagrada u redakciji „Politike“ predsednik žirija Vitomir Vita Teofilović.
Profesor engleskog jezika u lozničkoj srednjoj školi „Sveti Sava“ i prevodilac, čija su dela prevođena na makedonski i španski, ne posustaje kada je u pitanju satira. Treća samostalna knjiga „Utaja poreza“ uskoro će ugledati svetlost dana zahvaljujući agenciji „Vitez“.
- Velika je čast i zadovoljstvo biti dobitnik nagrade koja nosi ime Viba. On je, kako su sami aforističari u jednom istraživanju rekli, najveći satiričar svih vremena. Ja ću se truditi da pročišćavam jezik i svoje pisanje na način da se koliko god je to moguće približim Vibu ““ rekao je Ćorilić koji je do sada objavio dve knjige aforizama i jednu zajedno sa najdarovitijim mladim satiričarima Srbije Srđanom Dinčićem, Nenadom Vučetićem, Vladimirom Dramićaninom, Miodragom Stošićem i Bojanom Rajevićem.
Nagrada za ukupan doprinos srpskoj satiri, koju „Politika“ dodeljuje svake pete godine, kao veoma plodnom i raznovrsnom piscu, uručena je književniku Milovanu Vitezoviću.
O. G.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa