22. april 2010.22. apr 2010.
DECENTRALIZACIJA SRBIJE

ŠABAC CENTAR ILI MARGINA

Kakva će biti sudbina Šapca ukoliko dođe do najavljene regionalne podele Srbije
Predlog izmena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju u poslednje vreme izaziva mnoge nedoumice. U junu prošle godine Skupština je usvojila rešenje o podeli Srbije na sedam statističkih regiona: Vojvodinu, Beograd, Kosovo, Južni, Istočni, Zapadni i Centralni region. Sadašnji predlog smanjuje njihov broj na pet. On podrazumeva spajanje Istočnog i Južnog regiona kao i Šumadije i Zapadne Srbije.
Šabac je prema ovoj podeli pripao Zapadnom regionu čiji je centar u Kragujevcu. Od šabačkih poslanika u Skupštini Srbije pokušali smo da saznamo kakva je sudbina našeg grada ukoliko se predložena statistička regionalna podela preslika i na političko administrativnu. Da li bi u tom slučaju pretendent za lidera, shodno svojim potencijalima zadržao jednu od vodećih uloga ili bio marginalizovan.
Ako bi se predloženi statistički regioni bukvalno preslikali na buduće političko administrativne regije republike Srbije to bi bilo veoma štetno po Šabac i njegov budući razvoj. Takva podela bi ovaj grad marginalizovala, donela mu potpuno perifernu ulogu od one koju Šabac kao grad zaslužuje. Zbog toga se nadam da će svi nadležni organi u Šapcu, narodni poslanici, ljudi od uticaja i kredibiliteta ovom pitanju prići jedinstveno bez obzira na stranačku pripadnost. Jer ne smemo dozvoliti da Šabac od značajnog regionalnog centra ovog dela Srbije postane zanemarljiva periferija nekog budućeg regiona ““ rekao je povodom ovog pitanja poslanik SPS-a Zoran Bortić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa