5. mart 2015.5. mar 2015.
PREDSEDNIK DS BOJAN PAJTIĆ U ŠAPCU

BEZ INVESTICIJA NEMA BUDUĆNOSTI

Nerealna i neispunjena obećanja sa jedne, i težak ekonomski položaj građana sa druge strane, rezultati su vlasti tokom protekle tri godine, rekao je predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić prilikom posete Šapcu
Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić boravio je prošlog četvrtka u Šapcu. Na sastanku sa članovima i simpatizerima stranke, u sali Kulturnog centra, istaknuto je da je visina ulaganja u privredu Srbije od 2012. godine drastično smanjena, a da se, lošom politikom, dovodi u pitanje i opstanak grana koje predstavljaju razvojnu šansu Srbije, poput poljoprivrede.
- Zemlje u okruženju, poput Crne Gore, imale su u proteklih nekoliko godine i do deset puta više sredstava stranih investicija po glavi stanovnika. Nedopustivo je da se priča o boljem standardu građana, kada u okruženju vrednost ulaganja iznosi 800 evra po stanovniku godišnje, a u Srbiji 80 evra. Tokom protekle tri godine mi samo slušamo o velikim investicijama, koje se, čemu smo svedoci, nikako ne realizuju. Sa druge strane, proteklih nekoliko godina obeležili su drastičan pad životnog standarda, smanjenje plata i penzija i teži uslovi poslovanja za privrednike. Ništa bolja situacija nije ni u drugim sektorima, poput poljoprivrede, gde imamo pogubnu politiku. Ukidaju se subvencije, uvoze se proizvodi koje inače i sami proizvodimo po sličnim cenama i centralizuje se sistem. Vlada Srbije je donela odluku da Upravu za agrarna plaćanja izmesti iz Šapca u Beograd, što svakako nije dobro. Umesto da Vlada sertifikuje ovu ustanovu u Šapcu, i obezbedi uslove da više od 50 miliona evra stigne u srpsku poljoprivredu, oni su odlučili da Upravu za agrarna plaćanja presele u Beograd, gde će za početak normalnog rada trebati da prođe više od godinu dana. To je čist primer lošeg odnosa prema institucijama, proizvođačima i građanima. Više od 20 odsto bruto društvenog proizvoda dolazi od poljoprivrede, a aktuelna vlast neodgovornim ponašanjem uništava ovu granu, rekao je Pajtić.
Srbija je danas osma na svetu po indeksu siromaštva i bede. Neodgovorno ponašanje stranaka na vlasti uslovilo je da danas nemamo uslove da se razvijamo, rekao je Pajtić.
M.S.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa