5. mart 2015.5. mar 2015.
BOLESTI GRAŠKA

OPASNOST PO PRINOSE

Pored štetočina, koje znaju da umanje prinose zrna graška i do pedeset odsto veliku opasnost predstavljaju i bolesti. Među prvima je antraknoza graška. Prouzrokuju je tri gljive od kojih se kod nas pegavost ubraja u ekonomski najznačajnije patogene kako na stočnom tako i na konzumnom grašku.
- Simptomi napada se uočavaju na svim nadzemnim delovima graška, a najkarakterističniju su na mahunama gde se javljaju u vidu tamnomrkih pega prečnika do jednog centimetra. U njihovom centralnom delu uočavaju se mrka telašca koja predstavljaju reproduktivne organe gljive ““ piknide. Preko mahuna parazit zaražava zrno te ukoliko se radi o semenskom grašku ono postaje izvor zaraze. Iz tako zaraženog semena obrazuju se oboleli klijanci koji ubrzo uginjavaju. Gljiva se održava na površini ili unutrašnjosti semena biljnim ostacima u vidu micelije i piknospora. Setva zdravog, sertifikovanog semena, tolerantne sorte, trogodišnji plodored, zaoravanje žetvenih ostataka, dezinfekcija semena fungicidima i vreme setve su osnovne mere u suzbijanju ove bolesti. Od fungicida za folijarnu primenu kod nas su registrovani preparati na bazi cirama i njihova primena se preporučuje po pojavi prvih simptoma ““ ističe dipl. inž. zaštite bilja Slobodan Gošić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.
Značajan parazit u uslovima umerene klime i u reonima gde grašak dozreva u leto je pepelnica. Pored graška, stočnog i konzumnog, ovaj patogen napada i biljke kao što su: sočivo, naut, grahoricu, lucerku i mnoge druge biljne vrste.
U kontroli ove bolesti preporučuju se setva deklarisanog semena, gajenje otpornih sorti, plodored, ranija setva graška i uništavanje korova. U Srbiji zvanično nema registrovanih fungicida protiv pepelnice graška ali se mogu primeniti preparati na bazi tebukonazola, propikonazola i drugi. Fungicide treba primeniti kada je stepen infekcije po pojedinačnoj biljci manji od 5 odsto.
Plodored i otporni hibrid su osnovna mera zaštite kod pojave plamenjače koja se javlja setvom zaraženog semena i visokom relativnom vlažnošću vazduha, 90 odsto, u trajanju od najmanje dvanaest sati. Najpovoljnija temperatura je od 4 do 8 stepeni celzijusa. Moguća je i primena fungicida, na bazi metalaksila, na seme. Za tretiranje useva koriste se fungicidi na bazi ditiokarbamata, mankozeba, propineba, metalaksila. Sa druge strane rđa graška javlja se na vlažnim i slabo osunčanim njivama, pri gajenju pasulja u združenom usevu sa kukuruzom. Jače zaraženo lišće se suši i opada što utiče na smanjenje prinosa.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa