5. mart 2015.5. mar 2015.
NEZADOVOLjNI POLjOPRIVREDNICI UPUTILI VIŠE ZAHTEVA VLADI SRBIJE

INTERVENTNI OTKUP 25.000 TOVLjENIKA

Zabrinuti zbog uvoza mesa i mleka, često sumnjivog kvaliteta. Zahteve formulisali u 10 tačaka i oročili na dva dana. Ne isključuju ni građansku neposlušnost
Nezadovoljni poljoprivrednici Mačve, Srema, Pocerine i članovi Udruženja poljoprivrednika traže od Vlade Srbije hitan, interventni otkup tovljenika na osnovu dostavljenih spiskova Ministarstvu poljoprivrede. U prvom spisku, dato je 25.000 tovljenika za otkup, a postoji još toliko evidentirano. Zahtevaju da otkupna cena tovljenika žive vage bude 185 dinara kilogram, koliko su uvoznici plaćali, zapisali su u dopisu članovi Organizacionog odbora nezadovoljnih.
Oni u istom dopisu Vladi komentarišu dalje da nije realno da se preko noći u Srbiji otkaže preuzimanje mleka od oko 6.000 proizvođača sa plus- minus 200.000 litara mleka dnevno.
Tu je i zahtev za hitnu zabranu uvoza mesa svih vrsta i kategorija i u svim oblicima do kraja godine. Komentarišu da je taj uvoz najdirektnije ugrozio opstanak naših proizvođača, ukupno njih 12.000 koji su za ovaj posao koristili podsticajna sredstva države.
Traže i zabranu uvoza mleka i mlečnih proizvoda do kraja 2015. Smatraju da je višegodišnji uvoz koncentrovanog mleka i mleka u prahu, koji se kreću na hiljade tona direktno ugrozio rad domaćih, a pogotovo malih farmi. To se dobro uočava, ističu u dopisu Vladi, što je pre par godina, premije za mleko primalo 43.000 domaćinstava, a ove tek oko 16.000.
Između ostalog svoje zahteve o zabrani uvoza zasnivaju na mogućnosti da se primeni završna odredba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ( član 32 ), što je svaka zemlja u procesu tranzicije i ulaska u Evropsku uniju koristila, a neke zemlje, zapažaju, zadržale svoju agrarnu politiku iako su već bile članice EU.
Istovremeno zahtevaju izmene svih pravilnika kojima se omogućava uvoz, prerada mesa i promet, a čijim postojećim odredbama se ugrožava zdravlje nacije i ekonomska stabilnost domaćih farmera. Mole da se u klanice vrate inspekcije i utvrdi odgovornost za nepoštovanje standarda za izvoz u Rusku federaciju.
Od Vlade očekuju i pokretanje odgovornosti za sve one koji su zbog svojih interesa dozvolili uvoz mesa treće kategorije. Potom i objašnjenje zašto nema izvoza svinjetine u Rusku federaciju i ko je odgovoran zašto ne postoji izvoz jagnjetine u Kinu.
Na istu adresu upućena su i pitanja: Objašnjenja zbog čega državna administracija ne poštuje preporuke Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine i kako ocenjuju otkazivanje otkupa mleka, svinja i junadi od ukupno 18.000 gazdinstava, kao i zahtev Vladi da pravno reguliše marže klaničnoj industriji i trgovačkim lancima u većem interesu krajnih kupaca, jer je kažu nedopustivo da žive tovljenike otkupljuju po 120 dinara za kilogram, a meso prodaju po 400-500 dinara za kilogram.
Zahteve smatraju velikom podrškom da Vlada u celom sektoru poljoprivrede i agronomije povuče poteze od interesa za neposredne proizvođače, a pogotovo stočarstvo koje je prema mišljenju članova Organizacionog odbora protesta, najviše ugroženo poslednjih pola veka.
Isto su konstatovali i članovi udruženja poljoprivrednika, okupljeni u svojoj Asocijaciji, na sastanku održanom trećeg marta ove godine sa zaključkom da je stanje u agraru neodrživo, zbog čega i traže hitno reagovanje nadležnih državnih institucija.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa