5. mart 2015.5. mar 2015.
USLED OBILNIH PADAVINA

TAMNAVA POPLAVILA ORANICE

Prošle nedelje, usled obilnih višednevnih padavina, reka Tamnava se u koceljevačkom kraju izlila iz svog korita i poplavila prema prvim procenama oko 500 hektara poljoprivrednih površina. Ova pitoma, na prvi pogled više rečica nego reka, još jednom je demonstrirala svoju snagu i lokalno stanovništvo podsetila na prošlogodišnje majske poplave.
- Shodno prognozama RHMZ da će Zapadnu Srbiju, a samim tim i ovu opštinu, zahvatiti obilnije padavine i da će lokalno pasti i do 60 litara kiše po kvadratnom metru za 24 sata, preduzeli smo određene aktivnosti na osmatranju nivoa reka Tamnave i Ub i njihovih pritoka. Imajuću u vidu činjenicu da smo prošle godine pretrpeli katastrofalne poplave, iz predostrožnosti smo preduzeli niz mera kako bi zaštitili stanovništvo i materijalna dobra - rekao je Radovan Ranisavljević, član Štaba za vanredne situacije koji je prvu vanrednu sednicu održao u sredu u popodnevnim satima.
U tom periodu Tamnava se već izlila iz svog korita u gornjem toku, u Kamenici i Donjem Crniljevu kao i ostalim selima u ovom delu opštine. Pod vodom su se našle plodne oranice u dolini reke.
- Štab je doneo određene naredbe a to je uvođenje prvog, drugog i trećeg stepena pripravnosti, uvedeno je aktivno dežurstvo, podignut je nivo pripravnosti svih koji su u sistemu zaštite i spasavanja stanovništva. Nabavili smo 4,5 hiljada vreća za pesak i preko sto kubika peska je obezbeđeno. Situacija je neprekidno praćena. Nivo Tamnave je u večernjim satima tog dana kao i u noći između srede i četvrtka bio u porastu. Stoga su u Kamenicu i Donje Crniljevo dopremljene vreće sa peskom kako bi se stanovništvo i njihova imovina zaštitili od poplavnog talasa. U Koceljevi je napunjeno preko 800 vreća peska i one su raspoređene u delovima naseljenog mesta gde je u majskim poplavama bilo najkritičnije - kaže Ranisavljević.
Vodostaj reke bio je te noći oko 320 centimetara, što je za oko 70 niže od granice vanredne odbrane od poplava.
Tamnava se u četvrtak ujutru izlila i u donjem toku, nizvodno od sedišta opštine, prema opštini Ub, ali stanovništvo kao ni stambeni objekti nisu bili ugroženi. Ipak Štab za vanredne situacije je, zbog činjenice da padavine ne prestaju kao i da nivo reke varira, proglasio vanredno stanje na teritoriji koceljevačke opštine koje je ukinuto u ponedeljak.
- Iako smo bili u vanrednoj situaciji nije bilo potrebe da se dodatno interveniše niti da se preduzimaju naknadne mere većeg intenziteta. Situacija je u potpunosti bila pod kontrolom i u petak voda se postepeno povlačila sa oranica u rečno korito. Situacija se postepeno normalizovala. Pojedini mediji su preneli saopštenje načelnika sektora za vanredne situacije, koji prema mojim informacijama nije takvo saopštenje dao, da je u Koceljevi bilo evakuacije stanovništva. Tamnava nije ugrozila ni jednu kuću, voda nije ušla ni u jedan stambeni objekat i nije bilo evakuacije stanovništva ni iz jednog naseljenog mesta na području opštine- potvrdio je član štaba za vanredne situacije.
Uprkos činjenici da je intenzitet prošlonedeljnih padavina neuporedivo manji od onih koje su prošle godine prouzrokovale nezapamćene poplave u ovoj opštini kao i da su nadležni bili u pripravnosti da adekvatno reaguju, stanovništvo je ipak bilo u panici. Žitelji naselja duž rečnog korita, posebno oni čije kuće je pomahnitala Tamnava prošle godine oštetila, bili su u strahu da se ne ponovi scenario od pre deset meseci.
V.Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa