12. mart 2015.12. mar 2015.
DOGOVOR GRADA I GRAĐEVINARA

MANjI TROŠKOVI ZA UREĐENjE GRAĐEVINSKOG ZEMLjIŠTA

Skupština grada Šapca na poslednjem zasedanju donela je odluku o smanjenju visine novčanog iznosa za uređenje građevinskog zemljišta, i to za, u proseku, 30 odsto u odnosu na protekli period
Doprinos za uređenje građevinskog zemljišta od 1. marta značajno je manji u odnosu na troškove koji su postojali u prošlosti. Do ovakvog rešenja došlo se na osnovu razgovora gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića i predstavnika građevinske operative, koji su isticali da su troškovi ove vrste u većini drugih lokalnih samouprava manji. Posle iznetih stavova, pronađeno je rešenje koje će zadovoljiti obe strane, a koje je potvrdila i lokalna skupština na poslednjem zasedanju.
- Odluka o visini doprinosa za uređenje zemljišta je posledica donošenja Zakona o planiranju i izgradnji koji je stupio na snagu 1. marta. Pre tog datuma obavljeni su razgovori sa predstavnicima građevinskog sektora, gde smo čuli sa kakvim se problemima građevinari suočavaju. Jedno od pitanja oko kog smo se brzo dogovorili je i promena visine iznosa doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta. Pre je Šabac bio jedan od skupljih gradova po ovom pitanju, ali smo uspeli da usaglasimo stavove, tako da investitori i građani po pristupačnijim cenama mogu da sprovedu svoje ideje. Značajnu ulogu u usaglašavanju stavova imali su i predstavnici Saveta privredne komore Šabac, koji su podržali ovu inicijativu. Cilj nam je da manjim iznosom doprinosa podstaknemo građevinsku operativu, te će sa povećanim obimom posla i prihodi lokalne samouprave biti u visini planiranih. Pored toga, gradnja novih objekata podrazumeva i zapošljavanje novih radnika, što je jedan od prioriteta grada, navodi Vladimir Nedeljković, direktor Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem.
Primenom novih propisa građani i investitori uštedeće trećinu novčanih sredstava za ove troškove u odnosu na prethodni period.
- U prvoj zoni naknada za poslovne i stambene objekte iznosila je 78 evra, dok će sada doprinos biti 55 evra, ako se plaća na rate, pri čemu postoji rok od 36 meseci za isplatu svih rata. Gotovinsko plaćanje prilikom izvođenja radova iznosilo je 62 evra, dok je sad 39 evra, a koliko se plaća po dobijanju građevinske dozvole, doprinos iznosi 33 evra po metru kvadratnom za svaki objekat koji se grada, dograđuje ili legalizuje, dodaje naš sagovornik.
Niži iznosi naknada važe i u svim ostalim zonama na području grada Šapca.
- U drugoj zoni, koja je prostorno najveća, naknada za plaćanje na rate iznosila je 68 evra, dok će sad iznositi 48 evra. Ukoliko se doprinos plaća odjednom, prilikom prijave radova, cena je 34 evra po metru kvadratnom, a po dobijanju građevinske dozvole cena je 29 evra, kaže Nedeljković.
Pored manjih startnih troškova u vezi sa iznosom doprinosa, postoje i dodatne pogodnosti.
- Ukoliko investitor plaća doprinos na rate i reši da jednu, ili više rata, plati pre vremena, dobija popust od pet odnosno 10 odsto. Istu mogućnost imaju i građani, odnosno sva pravna i fizička lica koja grade, dograđuju ili legalizuju objekte, objašnjava Nedeljković.
Skupštinskom odlukom predviđeno je i da se troškovi za uređenje građevinskog zemljišta za pojedine objekte u potpunosti ukinu. Tako se ubuduće neće plaćati doprinos za izgradnju proizvodnih i skladišnih objekata, podzemne garaže i sportske terene.
Informacije o dobijanju graĐevinske dozvole na 680-800
Gradska uprava grada Šapca obaveštava građane da je telefonski broj dostupan za informacije o objedinjenoj proceduri dobijanja dozvola u oblasti urbanizma 015/680-800.
M.Maksimović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa