12. mart 2015.12. mar 2015.
Svetska zdravstvena organizacija u Šapcu

PRIMER DOBRE PRAKSE

U Šapcu je prošlog utorka boravila delegacija Svetske zdravstvene organizacije sa zadatkom da analizira ulogu i funkcionisanje lokalnih saveta za zdravlje, sa posebnim fokusom na majske poplave. Uloga lokalnih saveta je naročito važna pre vanredne situacije, u preventivi i pripremi, kao i u saniranju posledica, nakon vanredne situacije.
Svetska zdravstvena organizacija je ovom posetom želela da utvrdi metodologiju za odgovor na krizne situacije na lokalu, a Srbija je primer zbog organizovanih lokalnih saveta za zdravlje. Zato je Svetska zdravstvena organizacija zahtevala odlazak u gradove kao primere dobre prakse. Stalna konferencija gradova i opština predložila je da to budu Šabac i Sremska Mitrovica.
Sastanku su, pored gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića, prisustvovali članovi Saveta za zdravlje, rukovodstvo Zavoda za javno zdravlje i predstavnici Gradskog štaba za vanredne situacije.
Komentarišući posetu predstavnika Svetske zdravstvene organizacije Šapcu, odnosno Savetu za zdravlje grada Šapca, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ukazao je na činjenicu da je šabački Savet za zdravlje jedan od najnaprednijih u Srbiji, organizovan i aktivan po svim zakonskim normama.
- Naročito sam ponosan na to što je Savet za zdravlje grada Šapca formiran 2011. godine, pre nego što je zakon propisao takvu praksu. Tada je, kao radna grupa, izradio Strategiju javnog zdravlja grada Šapca. To je tek sada aktuelno na nivou Republike Srbije, podsetio je gradonačelnik Šapca.
Jedna od tema kojom se danas bavio lokalni Savet za zdravlje je inicijativa Doma zdravlja grada Šapca za zapošljavanje po deset lekara i medicinskih tehničara, koliko nedostaje za neometano i kvalitetno pružanje zdravstvene zaštite na teritoriji grada.
- Nakon odluke Saveta za zdravlje, koju očekujemo, sledi zakonska procedura. Iako Republika Srbija finansira zarade medicinskog osoblja, a ne lokalna samouprava, smatram da Grad Šabac ima pravo da, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, pruži svojim građanima viši kvalitet usluga. To ćemo i omogućiti, istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa