12. mart 2015.12. mar 2015.
PROTEST MAČVANSKIH POLjOPRIVREDNIKA

STOČARINA TRI SATA BLOKIRALI SAOBRAĆAJ

Mačvanski stočari u petak su na tri sata blokirali nekoliko putnih pravaca na području opština Šabac i Bogatić. Ovo je, kako kažu, upozorenje Vladi od koje očekuju da zaštiti domaće poljoprivredne proizvođače. Oni su, pre četiri dana uputili deset zahteva Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede. Stočari, između ostalog zahtevaju da robne rezerve interventno otkupe tržišne viškove svinjskog mesa i mleka, kao i zabranu uvoza ovih namirnica do kraja godine, kako bi došlo do stabilizacije u proizvodnji 
S obzirom da Vlada Republike Srbije nije u postavljenom roku odgovorila stočarima, oni su za petak zakazali proteste i sa mehanizacijom blokirali puteve u svojim selima. U Slepčeviću kod Šapca okupilo se stotinak poljoprivrednika koji su traktorima blokirali centar sela, tako da je saobraćaj na putu Šabac ““ Loznica bio obustavljen.
-Imam 80 tovljenika, svakog meseca utovim po 20, i svakog meseca izgubim 80.000 dinara jer je cena koju sada nude klaničari daleko ispod proizvodne. Plaćaju nam 120 dinara za kilogram žive vage, a mene prizvodnja košta minimum 160 dinara. Umesto da zaradim, ja sam u minusu. A o uvozu svinjskog mesa da ne govorim, zato i jeste ovako niska cena i ima viškova. Zbog toga sam danas ovde ““ kaže Milan Đukić, proizvođač iz Dublja.
I u mačvanskim selima organizovane su blokade. Oko 150 meštana Badovinaca blokiralo je cetar sela. Do Pavlovića mosta, vozila su mogla sporednim putevima.
Bratislav Isaković iz ovog sela kaže da ne zna šta će sa svojim svinjama.
-Već imaju 130 kilograma i ako ih uskoro ne prodam prerašće meru a onda niko neće hteti da ih otkupi. Ovo što ministarstvo nudi kukuruz u naturalnu razmenu, meni ne odgovara, šta će mi njihov kad imam svoj kukuruz, meni je potreban novac ““ kaže Isaković.
Iako je iz Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice bilo najavljeno da će blokade puteva biti masovne, u vojvođanskim mestima su umesto toga, organizvane protesne vožnje.
Zlatan Đurić, predsednik Unije poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice, kaže da se od protesta nije odustalo, već su ih odložili za nedelju dana nakon razgovora u Vladi Srbije u četvrtak uveče.
- Vlada će uvesti zaštitne mere prilikom uvoza ovih proizvoda i pronaći mehanizam za njihov otkup uz pomoć robnih rezervi, kao i da izmeni pravilnik o prometu mesnih i mlečnih prerađevina u Srbiji, što je dovelo do toga da se na srpskom tržištu pojavi škart roba. Za ostale zahteve Vlada je tražila rok od sedam dana da ih reši ““ rekao je Đurić.
On je dodao i da udruženja poljoprivrednika u petak protestuju vožnjom traktorima u Sremskoj Mitrovici još nekim vojvođanskim mestima, ali i da svako udruženje za sebe može doneti odluku da li će odustati od blokada ili blokirati saobraćajnice.

(Izvor: sabac.info)

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa