12. mart 2015.12. mar 2015.
KOCELjEVA

USVOJEN OPERATIVNI PLAN ODBRANE OD POPLAVA

Operativni plan odbrane od poplava za vode drugog reda na teritoriji opštine Koceljeva za 2015. godinu je, nakon kraće diskusije, usvojen prošle srede od strane Opštinskog veća i prosleđen JP “Srbija vode“ na mišljenje, a o njemu će se izjasniti i odbornici lokalnog parlamenta.
Razmatranje ovog dokumenta uvršteno je u dnevni red na samoj sednici, a o tome šta predstavlja i sadrži članovima veća prezentovao je njegov autor, pomoćnik predsednika opštine Vladimir Bajunović. Prema njegovim rečima u prošlogodišnjem planu bilo je određenih propusta koji su u novom obuhvaćeni.
- Reke Tamnava i Ub su vode prvog reda a sve ostale koje su u njihovom slivu su vode drugog reda. Ovo je dokument koji je veoma bitan za opštinu i u koji su uvrštena iskustva iz prošlogodišnjih poplava ali i nedavnog izlivanja Tamnave - rekao je Bajunović.
Član veća Radivoj Nikolić podsetio je na nekadašnji plan regulacije Tamnave i pritoka u naseljenom mestu Kamenica koji, kako je rekao, nikad nije realizovan.
- Ništa nije urađeno po ovom pitanju. Zar je trebalo godinu dana da prođe i da se ništa ne rešava, da se ne očisti rečno korito - pitao je Nikolić.
Odgovarajući Nikoliću, načelnik za privredu, poljoprivredu i turizam u opštinskoj upravi Miodrag Tadić podsetio je da se plan o kome se diskutovalo odnosio na vode drugog reda.
- U pravu ste za Zmajevac i Kozaricu, pritoke Tamnave. To su vode drugog reda. Tamnava je voda prvog reda i mi smo kao opština slali više puta dopise nadležnima da se nađe rešenje i predlagali rešenja. Tražili smo da se bar pročisti proticajni profil toka u Kamenici u centru naselja, 500 metara uzvodno i isto toliko nizvodno od mosta. Ovaj plan, o kome raspravljamo, bi Skupština opštine morala da usvoji do 17. marta i mi to verovatno nećemo uraditi u zakonskom roku - rekao je Tadić.
S obzirom da su članovi veća dokument dobili na samoj sednici Jovan Dimitrijević je predložio da, ukoliko to neće izazvati velike probleme lokalnoj samoupravi, predlog operativnog plana odbrane od poplava bude povučen sa dnevnog reda i da se izjašnjavanje o njemu odloži za narednu sednicu.
- Nas operativni plan neće odbraniti od poplava, već dobra analiza i niz adekvatnih mera, pre svega na vodama koje se ulivaju u Tamnavu i Ub. Mi sve radimo u zadnjih pet minuta. S obzirom da smo materijal dobili na sednici i da ga nismo pročitali, ja bih predložio da se usvajanje odloži, ako to neće napraviti opštini velike probleme - izjavio je Dimitrijević.
Veće je ipak, na predlog predsednika veća Dušana Ilinčića, usvojilo ovaj dokument kako bi u što kraćem roku plan bio prosleđen JP “Srbija vode“ na davanje mišljenja. Kako je na sednici zaključeno, ukoliko ne dobije pozitivno mišljenje, operativni plan odbrane od poplava za vode drugog reda će se ponovo naći pred članovima opštinskog veća.

Vesna Bošković

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa