12. mart 2015.12. mar 2015.
PROJEKAT ZA UNAPREĐENjE POLOŽAJA ROMA U OPŠTINI KOCELjEVA

KARIKA KOJA NEDOSTAJE

U okviru projekta “Karika koja nedostaje“, koji se finansira iz budžeta Republike Srbije-kancelarije za ljudska i manjinska prava i to kao deo programa koji ima za cilj unapređenja položaja i statusa Roma u našoj zemlji, u petak je u Koceljevi održan okrugli sto na temu “Povećanje stepena društvenog aktivizma mladih Roma i Romkinja u okviru lokalne zajednice“.
U razgovoru sa predstavnicima institucija, mladi pripadnici romske populacije izrazili su želju da se u većoj meri uključe u društvene tokove, da nastave školovanje i na taj način lakše dođu do posla i egzistencije.
Ljiljana Josić iz Humanitarnog udruženja “Prijatelji“ iz Sremske Mitrovice, koje zajedno sa Centrom za razvoj i demokratiju Roma Koceljeve iz Draginja realizuje ovaj program, istakla je da je jedan od osnovnih problema obrazovanje romske populacije i pohvalila koceljevačku opštinu u kojoj je gotovo stoprocentan obuhvat romske dece obrazovanjem.
Opštinski koordinator za pitanje Roma Radovan Ranisavljević rekao je da se u opštini Koceljeva dosta radi na rešavanju ovih problema ali i da uvek može bolje i više.
- Formiran je mobilni tim koji radi na zapošljavanju Roma, a centralni problem je obrazovanje, jer da bi neko bio zapošljen, mora imati završenu bar osnovnu školu. Radimo takođe na rešavanju stambenih problema, a zdravstvena zaštita je dostupna svima i mislim da su lekarom u Draginju svi zadovoljni - rekao je Ranisavljević.
Predstavnici obrazovnih ustanova, Dragana Đurić i Veroljub Matić, napomenuli su da se u školama na području ove opštine velika pažnja poklanja romskoj deci. Neizmernu podršku i pomoć i đaci i ustanove dobijaju od Zorana Petrovića iz Centra za razvoj i demokratiju Roma koji stoji iza svih akcija u ovom kraju koje doprinose boljem položaju Roma.
Savetnik Nacionalne službe zapošljavanja u Koceljevi Dragan Đermanović upoznao je prisutne da se Romi sve više interesuju da nađu posao, makar i privremen.

V.Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa