12. mart 2015.12. mar 2015.
NEPOZNATI OBELEŽILI GROB AUSTRIJSKOM VOJNIKU U MAČVI

HUMKA ISPOD STAROG HRASTA

U bašti zemljoradnika Milovana Đakovića iz Banovog Polja, u Mačvi, ispod stoletnog hrasta, nepoznati ljudi ili pojedinac poboli su drveni krst na kome je prikovana daščica sa natpisom Jan Bučil, narodeni / na slovačkom rođen/ 27.09.1891. godine i pade / na slovačkom poginuo/ 28.10.1914. godine. Krst je ukrašen cvećem i hrastovom grančicom, a na zemlji pored krsta je staklena posuda sa nekoliko sveća koje su gorele. Ovaj prizor više od mesec dana začuđuje.
- Ne smeta mi što je u mojoj bašti poboden krst nekom nepoznatom vojniku, pa iako je on u tom momentu bio neprijateljski vojnik. Verujem da je nateran u rat kao i brojni drugi vojnici. Smeta mi što taj ili ti koji su postavili krst ispod moga hrast nije imao poštovanja prema meni i mojoj porodici i dođe da kaže svoju želju, pa da ja kažem nešto više o tome kome je podignut krst. Šta više, ja ću ovih dana da odem kod kamenoresca i naručim da se uradi pravi kameni spomenik i to što piše na krstu, napiše se na spomeniku i podignem ga na mestu gde je stvarno sahranjen Jan Bučil, austrijski vojnik, Slovak po nacionalnosti, koji se borio protiv mog oca Milorada, koji je bio srpski vojnik, da ne budu slobodan ni Jan Bučil ni moj otac Milorad, a sve za račun austrijske carevine, kaže 75. godišnji Đaković, ugledni domaćin i vernik.
Kako vlasnik bašte tako i meštani Banovog Polja se čude kada je i ko mogao tako ući neprimetan u selo, kada je Milovanova bašta pored samog asfaltnog puta na ulazu u selu iz pravca susednog Radenkovića. Taj put je danju veoma prometan, a noću ima uličnu rasvetu. Milovanova kuća je odmah do bašte.
Slovaci, kojih je pored Hrvata, Srba i Bosanaca muhamedanske veroispovesti bilo najviše u austriskoj vojsci, kada su upali u Mačvu 1914. godine, najviše su stradali na liniji fronta između sela Noćaja ““ Radenkovića i Banovog Polja. Upravo u bašti Milovana Đakovića sahranjen je veći broj poginulih austrijskih vojnika.
Na sve ovo oglasio se i sveštenik za sela Banovo Polje i Radenković Spasoje Živanović:
-Lane su oba sela i naša crkvena opština obeležili sto godina od Velikog rata. Kako je srpska vojska bila sa komandom u Radenkoviću,a to je svega tri kilometra od Banovog Polja, mi smo tamo podigli spomen ploču na zgradi pored crkve 19. puku Šumadijske divizije i to je bilo dobro praćeno u svim medijima. Možda su neki od rođaka Jana Bučila konačno posle sto godina traganja došli do saznanja gde im je predak ostavio kosti i došli da obeleže grobno mesto i zapale sveće. Samo trebali su da se jave. Srbi su miroljubiv narod. Eto, Milovan Đaković, vlasnik bašte želi d d njegovim hrastom podigne spomenik. Šta ćeš bogougodnije od toga.

Miomir Filipović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa