12. mart 2015.12. mar 2015.
U ŠABAČKOJ GIMNAZIJI ODRŽANO FINALE „PRVOG ŠABAČKOG DEBATNOG TAKMIČENjA“

DIJALOGOM DO REŠENjA

Zastupajući mišljenje da se samo putem razgovora, debate, može doći do pravog rešenja maturanti Šabačke gimnazije organizovali su prošlog četvrtka finale „Prvog šabačkog debatnog takmičenja“. A sve je počelo osnivanjem Debatnog kluba 15. septembra prošle godine. Nedugo zatim, na sto osamdeset sedmu godišnjicu Šabačke gimnazije održano je prvo takmičenje šest timova od po tri člana.
- Debatom prolongiramo i tražimo da se učimo toleranciji i razumnom razgovoru. Sporovi u društvu se rešavaju na dva načina, ili dijalogom ili silom. Mi smo se opredelili za dijalog. Baza dijaloga je tolerancija. Reč sreća dolazi od korena sresti. Najsrećniji smo kad nekoga sretnemo. Onda se obogaćujemo. Mi zapravo na taj način postajemo deo drugih ljudi. To se postiže razgovorom, debatom, uvažavanjem ličnosti i stavova drugih. I to je bilo ono što su itekako učenici maturanti Šabačke gimnazije prepoznali. Ja se nadam da je ovo jedan dobar nukleus uopšte u našem gradu. Kažem ovo je prvi takav klub i prvo ovakvo takmičenje ne samo u Šapcu već i u Zapadnoj Srbiji. Nadam se da će to zaživeti i u kontaktima sa drugim školama. Plan za sledeću školsku godinu da ovo takmičenje bude šabačko u pravom smislu, tj. da učešće uzmu i učenici svih ostalih šabačkih srednjih škola ““ rekao je prof. sociologije Blagoje Josipović, pokretač i organizator Debatnog kluba maturanata Šabačke gimnazije.
Vannastavna aktivnost tako je dobila sasvim drugi, takmičarski oblik, kroz koji se putem razgovora razvija kritičko mišljenje, stav prema nekom delu stvarnosti, komunikacijska veština, uči argumentovana odbrana mišljenja i vežba javni nastup.
- Od prvog trenutka kad je profesor pomenuo pokušaj organizacije Debatnog kluba bila sam oduševljena jer je to nešto što sam oduvek želela i što će me pripremiti za dalje studije i fakultet. Moram priznati da su se sva moja očekivanja ispunila u vezi sa ovim. Oduševljena sam kako prvim takmičenjem tako i sada ovim, posećenošću ljudi i njihovom zainteresovanošću, ali i trudom nas učesnika i koliko smo sebe dali u sve to ““ rekla je Đurđina Simić, maturant Filološkog smera, koja namerava da upiše studije bezbednosti ili Fakultet političkih nauka.
Za titulu najboljeg, po bodovnom sistemu, u finalu su se borili debatni timovi „Parmenidovi skunsi“ Milica Mijatović, Đurđica Jovanović, Luka Pavlović iz IV1, „Principes“ Katarina Mladenović, Vanja Kuzmanović, Veljko Maletić iz IV1, „Egida“ Jelena Arsić, Radoica Draškić, Predrag Nurković iz IV4, „Elitni kakadu“ Milan Vujković, Grigorije Vešić, Sava Simić iz IV5, „Antagonisti“ Isidora Isailović, Nataša Pantelić, Mladen Samardžić iz IV6 i „Arhe“ Đurđina Simić, Tamara Mijatović, Tamara Govorčinović iz IV7.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa