12. mart 2015.12. mar 2015.
VATERPOLO KLUB ŠABAC NA DOMAK PRVE “A“ LIGE

DESET GODINA ISPLIVAVALI NA SUVOM

Vaterpolo klub Šabac ove godine slavi 25 godina postojanja. Od toga već 10 nemaju svoj bazen. Ovog leta se konačno nazire kraj mukama gde trenirati i igrati utakmice. Realne su šanse da u novom bazenu zaigraju kao povratnici u Prvu “A“ ligu.
-Trenutno se nalazimo na čelu Prve “B“ lige i ostala su još dva kola do kraja. Za ulazak u viši rang takmičenja dovoljna nam je jedna pobeda. Objektivno, imamo velike šanse, kaže predsednik Skupštine VK Šabac Nenad Živanović.
Ipak, za igranje sa najboljima neće biti dovoljan samo bazen. Zahvalni su na sredstvima koje grad odvaja za njih, međutim, to je i do sada pokrivalo samo oko 30 odsto finansija, za ostalo se snalaze sami. Bez veće pomoći Gradske uprave neće biti realno da šabački klub gledamo u najelitnijem domaćem takmičenju.
-Teško je opisati koliko je truda, energije, entuzijazma i fanatizma potrebno da bi se opstalo 10 godina bez osnovnog sredstva, bazena. Mnogo veći klubovi, poput Crvene Zvezde, kada su se našli u ovakvom problemu gasili su se za godinu do dve dana. Prve godine smo putovali u Beograd, naredne tri u Novi Sad, zatim u Obrenovac, a poslednju sezonu igramo kao domaćini u Kragujevcu dok treniramo u Beogradu, objašnjava Živanović.
Kaže da je bez bazena nemoguće napraviti takmičarske igrače, jer vaterpolo zahteva treninge pet puta nedeljno. Nažalost, deca iz mlađih kategorija VK Šabac u mogućnosti su da putuju samo jednom do dva puta nedeljno na treninge van Šapca. Zbog toga će, kada bazen bude gotov, akcenat biti stavljen na podizanje mlađih selekcija.
-Često pominjana akcija „Šabac, grad bez neplivača“ je osmislio i počeo da sprovodi ovaj klub. Preko 2.500 dece naučilo je da pliva, besplatno, na ovaj način. Tokom letnjih meseci, na otvorenim bazenima, gde desetak trenera vrši obuku i treninge plivanja i vaterpola, radi se sa više od 200 dece. Zimi se taj broj svede na 50 do 70 onih koji se takmiče, navodi Živanović.
VK Šabac bio je među tri ili četiri najbolje ekipe nekadašnje Jugoslavije i to nekoliko godina, kada je u konkurenciji bila i crnogorska škola vaterpola. Sada ih predvodi nekadašnji igrač Miroslav Petrović. Okosnicu ekipe čine igrači koji su već igrali Prvu “A“ ligu. Oni su dali sve od sebe i ovih godina, čini se, postizali nadrealne rezultate u nerealnim uslovima. Sada, kada su se konačno stvorili uslovi, pomoć će im biti neophodna.

M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa