19. mart 2015.19. mar 2015.
SAMOSTALNA IZLOŽBA CRTEŽA

KUĆA JELENA

Simonida Radonjić, slikarka i likovni pedagog, dobitnica nekolikih prestižnih nagrada, izložila je radove ciklusa koji je naslovila „Kuća jelena“ u galeriji Kulturnog centra u Šapcu.
- Na mojim crtežima, posmatrač i stvaralac su istovremeno i žrtva i dželat, oni su nevina životinja i kasapin, u večitoj korelaciji u kojoj jedan bez drugog gube smisao i značaj, kaže Radonjićeva, naglašavajući da u tim prizorima ne bi trebalo tražiti empatiju niti saosećaj sa jednom od strana, već njihov lični doživljaj situacije.
Crtež kao osnovni, a možda i najstariji izraz, bez obzira na sve novine koje nude savremeni tehnički virtuelni posrednici, prisutan je i danas. U likovnoj poetici Simonide Radonjić, očita je neposrednost i svežina zapisa.
- Ona je umetnica koja ne laže, nego menja postojeće, unoseći nemir i pritajenu ironiju, ali sve u slavu slikovnog i crtačkog. Jedna zanimljiva i, po načinu egzekucije, sjajna izložba. Pohvala je i u oku i u ruci, i to u vremenu kada se improvizuje i izbegava zakonitost reda u umetnosti, ocenjuje istoričarka umetnosti Sonja Petrović.
„Kuću jelena“ Šapčani mogu videti do kraja meseca.
M.F.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa