19. mart 2015.19. mar 2015.
IZABRAN NAJBOLjI DEBATNI TIM I DEBATAR „PRVOG ŠABAČKOG DEBATNOG TAKMIČENjA“

UVEK NAJBOLjI

Vodeći se motom „Semper sint in flore“, tj. „Neka uvek budu najbolji“, članovi Debatnog kluba Šabačke gimnazije prošlog četvrtka, 19. marta, doneli su konačnu odluku po pitanju pobednika „Prvog šabačkog Debatnog takmičenja“. Tako su na demokratski organizovanim izborima na kojima se odlučivalo slobodno, tajno i po principu jedan član ““ jedan glas, tročlana izborna komisija u sastavu: Isidora Isailović, Jelena Arsić i Grigorije Vešić za najuspešniji debatni tim proglasili članove „Egide“ Jelenu Arsić, Predraga Nurkića i Radoicu Draškića, učenike IV4.
- Bilo je uzbudljivo. Do sada nismo imali prilike uopšte da se upoznamo sa takvim načinom takmičenja tako da je u svakom smislu bilo novo i zanimljivo. Izuzetno je korisno, pre svega, što je to način na koji lepo izlažete svoje mišljenje, stav, argumentovano. Tražite prave argumente koji će biti efektni za ljude koji vas slušaju. Možete prosto da im objasnite i lepo prikažete svoje mišljenje. To je izuzetno korisno i u našem daljem život - rekla je Jelena Arsić, maturant prirodno-matematičkog smera, koja namerava da upiše Medicinski fakultet.
Sličnog mišljenja je i njen drug iz školske klupe i tima Predrag Nurkić koji je istakao da je u pitanju bilo jedno konstruktivno iskustvo.
- Tu se implementiraju intelektualne vrednosti kao što su studioznost, analitičnost, erudicija. Pored nekih naših ličnih opservacija moramo da prezentujemo statističke, verifikabilne podatke. Bio sam i ranije zainteresovan samo što kod nas nije bila pokrenuta ta inicijativa. Kada je profesor odlučio da se to realizuje bio sam više nego srećan da učestvujem u tome. Trebao bi svaki maturant da okuša u ovome, da vežba svoju retoriku, veštinu javnog izlaganja, argumentacije i neke elokventne artikulacije svojih misli i zapažanja - dodao je Nurkić kome su planu studije psihologije.
Za Radoicu Draškića učešće na ovakvom ekipnom takmičenju bilo je vrlo zanimljivo upravo zbog timskog rada gde je bila potrebna dobra analiza zadate teme.
- Sama nagrada znači da smo posao dobro odradili. Zadovoljan sam. Bilo je malo nezgodnih situacija i dosta treme pošto smo prvi koji smo to odradili u školi. Naporno, ali izgurali smo ““ rekao je ljubitelj prirodnih nauka koji se dobro snašao i u govorništvu.
Tituala najboljeg debatara i nagrada „Denny Craine Junior“ pripala je Grigoriju Vešiću, maturantu IV5, prirodno-matematičkog smera, i članu debatnog tima „Elitni kakadu“.
- Bilo je fenomenalno. Stvarno neverovatno. Da mi je neko rekao da će biti ovako lepo ne bih verovao. Neverovatan je osećaj kada vas vaši drugovi, prijatelji, koji su učestvovali u svemu tome proglase za najboljeg debatara jer su pronašli nešto u tome što ste radili, pričali. To je jedna satisfakcija za sav uložen trud mada je, po meni, sve to više bilo sportski ““ istakao je Vešić dodavši da mu je namera da po upis na Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu oformi debatni tim zajedno sa drugovima iz odeljenja i „Elitnog kakadua“ Milanom Vujkovićem i Savom Simićem.
Iskrene čestitke najuspešnijim članovima Debatnog kluba Šabačke gimnazije, kao i svim ostalim članovima, na ostvarenom uspehu, ali i odgovornosti koju su prezentovali u svom međusobnom odnosu prema novim iskustvima i saznanjima, kao i prema profesorima i svim onim vrednostima koje Šabačka gimnazija treba da predstavlja izrazio je i prof. sociologije Blagoje Josipović, pokretač i idejni tvorac Debatnog kluba Šabačke gimnazije.
- Svi smo zajedno na dobitku i to jeste suština debate. Što rekao Nikola Racković: „Ne mogu da pobedim dok me drugi ne podrže“. Dijalog je jedna specifična forma slobode jer pričamo, a osnov toga je tolerancija. Uvažavamo jedni druge, razmenjujemo argumente na putu prema istini. Čitava ova priča sa mladim ljudima je počela od toga. Rezultat njihove želje, afiniteta i pobede nad tom banalnošću svakidašnjice sve više punih praznih sadržaja i reči koje ništa ne znače doveli su do toga da smo uspeli da se organizujemo u jednu formu poznatu u društvu kao Debatni klub. Izuzetno sam ponosan na njih - naglasio je prof. Josipović.
Nadajući se da će im se u ovom nadasve tolerantnom načinu izražavanja stavova i mišljenja pridružiti i učenici drugih šabačkih srednjih škola od naredne školske godine gimnazijalci i članovi prvog Debatnog kluba poručju da je ovo jedini pravi put ka postizanju novih znanja.
O. Gavrilović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa