19. mart 2015.19. mar 2015.
UČENICI OŠ „NIKOLAJ VELIMIROVIĆ“ NAUČNO PROPRATILI POMRAČENjE SUNCA

IZ ŠABAČKE PERSPEKTIVE

U cilju obeležavanja prolećne ravnodnevnice i praćenja prirodnog fenomena pomračenja Sunca profesori OŠ „Nikolaj Velimirović“ Jelena Palikaš, Vladimir Mihailović i Tanja Milanović organizovali su ogledne časove „Eratostenov eksperiment“ i „Pomračenje Sunca“ prošlog četvrtka i petka. Sam događaj bio je deo evropskog obrazovnog portala „Open discovery space“ koji je omogućio povezivanje škola iz čitave Evrope.
- Čas „Eratostenov eksperiment“ posvećen je starogrčkom istraživaču Eratostenu koji je 2200 godine pre nove ere vrlo jednostavnom matematikom izračunao sa velikom tačnošću obim Zemlje. Učenici su na časovima posvećenim ovom eksperimentu čuli kako je došao do ideje o računanju obima Zemlje, a zatim su imali priliku da učine isto - rekla je prof. geografije Tanja Milanović.
Za računski deo objašnjenja bio je zadužen prof. matematike Vladimir Mihailović, dok se za registraciju, koordinaciju, komunikaciju i razmenu podataka sa evropskim školama pobrinula prof. biologije Jelena Palinkaš.
Narednog dana u petak, naučni tim bavio se pomračenjem Sunca, tzv. solarnom eklipsom. Delimično pomračenje, koje je bilo vidljivo širom Evrope, severne Afrike i Rusije, iznad našeg regiona bilo je pedesetoprocentno. Astronomski fenomen je od 9.45 do 11.41 propraćen nizom ispitivanja i fotografijama. Poslednje veliko pomračenje Sunca inače dogodilo se 11. avgusta 1999. godine.
O. G.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa